Vreme je vedno toplejše, kar lahko pomeni samo eno. Sezona peke na žaru. Pojavi pa se težava, če žara še nimamo. Tako moramo razmisliti o nakupu žara, za kar pa si je vredno vzeti čas. Ob tem je dobro pomisliti na več stvari in ne le samo na oglje ali plin. Pogostost uporabe, za koliko ljudi bomo pripravljali jedi, kaj bomo pekli …
Plin, oglje ali keramika
Priprava žara na oglje traja vsaj 25 minut preden lahko začnemo peči. Nabrati moramo nekaj izkušenj glede temperature. Veliko dela nam ostane tudi po peki, predvsem s čiščenjem. Ampak vse te stvari odtehta čaroben okus. Pri žaru na oglje ostane na hrani tisti pravi okus po žaru, ki bo popolnoma opravičil izbiro žara. Za tiste z več izkušnjami je tu še možnost keramičnega žara, ki omogoča še nekaj dodatnih funkcij pečenja.
Žar na plin je veliko bolj preprosta odločitev. Ni veliko težav s čiščenjem in tudi sama peka je hitrejša in cenejša. Je pa sam žar v večini primerov dražji kot tisti na oglje. Če boste pridno skrbeli zanj, vam bo služil veliko dlje kot tisti na oglje.
Pogostost uporabe
Žar na oglje je bolj primeren za daljša druženja, kjer ni omejitve s časom. Vzame tudi več časa za pripravo. Plinski žar zelo hitro doseže želeno temperaturo in je tako bolj primeren za peko in pripravo kosil ali večerje.
Velika druščina ali majhno kosilce
Tudi za veliko število ljudi lahko spečemo hrano na majhnem žaru, a nam bo priprava tako vzela občutno več časa. Od druženja nam ne bo ostalo veliko. Tako najprej premislite, za koliko ljudi boste največkrat pripravljali hrano na žaru. Potem pa se lahko odločite glede velikosti.
Večina žarov na oglje se razlikuje le po velikosti oziroma premeru. Plini na žar pa lahko imajo en gorilec ali več. To pomeni, da je tudi prostorsko večji, ampak ima več rešetk in prostora za peko.
Zgolj čevapčiči ali pravi steaki
Preproste jedi kot so perutničke, čevapčiči in ražnjiči lahko pripravimo na katerem koli žaru. Za tiste, ki boste izbrali bolj preprosto pot, svetujemo nakup majhnega žara na oglje ali plinskega žara z do dvema gorilnikom.
Za gurmane in gurmane v nastajanju pa svetujemo nakup večjega žara na oglje ali plinski žar z več kot dvema gorilnikoma. Če pa bi radi šli še korak dlje lahko razmislite tudi o keramičnem žaru, ki nam omogoča več načinov peke. Standardno peko, dimljenje, »searing« in pravi okus žara, zaradi oglja.
Veliko ali malo denarja
Če ste se odločili za nakup žara, bi rekel, da o tem razmišljate že nekaj časa. Cene se razlikujejo in so odvisne od veliko stvari. Velikost, kakovost izdelave, dodatne funkcije in tako naprej. Če imate v načrtu dolgotrajno uporabo, bi bilo pametneje investirati nekoliko več denarja. V obzir vzemite tudi način peke, saj je plinska jeklenka za žar na plin cenejša kot nakup oglja in lesenih briketov. Pametno je pregledati tudi dodatno opremo, ki jo dobite pri nakupu. Obvezna oprema so prijemalke, lopatica, različna nabodala in posode. K temu prištejmo še držala, keramične plošče in ščetke za čiščenje.
Pomemben je posvet s prodajalcem
Ko boste zavili v trgovino z namenom nakupa žara, se o tem posvetujte še s prodajalcem, ki to pozna. Ker vas bo najverjetneje skušal prepričati v takojšnji nakup, si vzemite še kakšen dan ali dva za dodaten razmislek. Vsekakor pa vam želimo srečno sezono peke na žaru in dober tek.
SEO urednik