Svet se že spopada s izzivom hranjenja naraščajoče svetovne populacije in zmanjševanja emisij CO2. Bi lahko beljakovine iz insektov postale ključna sestavina? Pionir na področju krme na osnovi insektov, francosko podjetje Ynsect, bo kmalu odprlo največjo vertikalno farmo insektov na svetu in si prizadeva, da bi njihove produtke uvrstili na jedilnike.
Insekti so bogat vir beljakovin in uživa približno 2 milijardi ljudi v državah, kot so Mehika, Tajska in Uganda. Francozi sicer niso pristaši uživanja žuželk, a kljub temu podjetje Ynsect načrtuje prehranbeno revolucijo. Svetovno prebivalstvo se bo do leta 2050 povečalo na 9 milijard, kar pod vprašaj postavlja trajnost pridelave govedine in rib, ki jo vzgajamo v ribogojnicah. Krave proizvajajo toplogredni plin metan, ribe v ribogojnicah se hranijo z manjšimi ribami, kar prispeva k prekomernemu ribolovu. Na splošno je proizvodnja hrane odgovorna za tretjino vseh emisij toplogrednih plinov.
Upoštevajoč omenjena dejstva, je francoski kmetijski inženir Antoine Hubert svoje napore usmeril v trajnostno pridelavo hrane. “Nismo imeli pojma, kako se lotiti tega, a vedeli smo, da bodo [insekti] del prihodnosti v trajnostnih prehranskih verigah,” pravi Hubert. Leta 2011 je skupaj s tremi prijatelji ustanovil start-up podjetje Ynsect. Mladi možje niso vedeli nič o insektih, zato so se obrnili na Henrija Jeannina – vzreditelja v bližini Besançona na vzhodu Francije. Prepričal jih je, naj vložijo v hrošča tenibrio molitor. Ta je razširjen v mnogih delih sveta, vključno s Francijo, in njegove ličinke mealworm so bogat vir beljakovin.
Njihova tovarna v Dole, ki je bila odprta leta 2016, je dom za približno 3 milijarde mealwormov hkrati in proizvede okoli 350 ton končnega izdelka, ki se večinoma uporablja v krmi za prašiče in piščance, ribjo moko, hrano za hišne ljubljenčke in gnojila.
“Hrošči mealworm imajo toliko beljakovin kot rdeče meso… in so tudi trajnostni za planet,” pravi Hubert. “Pri tem izpustijo 40-krat manj ogljikovih emisij kot govedina na tono, uporabijo 40-krat manj zemljišča in porabijo 30-krat manj vode kot prašiči. Na kratko, smo enako trajnostni kot rastlinske beljakovine, vendar prehransko bogati kot meso.”
Kmetija prihodnosti
Da bi pospešili to revolucijo v prehrani, je bilo treba izdelovati beljakovine iz insektov v industrijskem, a še vedno trajnostnem obsegu. Uvedli so metode navpičnega kmetovanja, ki prihranijo prostor, pri čemer so insekte pridelovali v tisočih pladnjih, zloženih 13 metrov visoko.
Mealwormi so idealno primerni za tak način življenja, saj, za razliko od kriketov in muh, ki jih nekateri začetniki gojijo v Franciji, “ne morejo plezati, odrasli pa ne morejo leteti,” pravi Jeannin.
Med 90-dnevnim življenjskim ciklom insektov roboti skrbijo, da so krmljeni s pšeničnimi otrobi, zaliti, razvrščeni, očiščeni, pari, mleti in posušeni. Sofisticiran sistem senzorjev vzdržuje optimalno temperaturo, zrak, vlažnost in ravni CO2. Insekte spremenijo v tri sestavine: beljakovinski prašek z nizko vsebnostjo maščob, olje in organsko gnojilo, pridobljeno iz iztrebkov insektov. Okoli 5 odstotkov mealwormov vzgojijo v hrošče za razmnoževanje.
Hrana za ljudi?
Vendar pa se širjenje na področje človeške prehrane odvija počasi. Leta 2017 je EU odobrila uporabo žuželk v krmi za ribogojstvo, perutnino in prašiče. Leta 2021 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) odobrila uporabo mealworms kot varno hrano za ljudi brez alergij. Druge žuželke, kot so kobilice, so bile dodane leta 2023.
To pa še ne pomeni, da so izdelki na osnovi žuželk na voljo v supermarketih po vsej EU. Žuželke spadajo pod predpise o novi hrani, ki so bili revidirani leta 2015. Države, vključno z Dansko, Nizozemsko in Belgijo, so se odločile za sprejetje novih pravil, zato lahko v teh državah najdete izdelke na osnovi žuželk, kot so burgerji, energijske ploščice, testenine in piškoti.
Francija, skupaj z Španijo in Italijo, pa je zavrnila te predpise. Do zdaj je edino podjetje v Franciji, ki ima dovoljenje za prodajo izdelkov na osnovi žuželk, podjetje Jimini’s, ki mu je bila leta 2021 podeljena petletna ekskluzivna licenca. Uporabljajo Ynsectov beljakovinski prašek. Ynsect je prepričan, da bo dobil zeleno luč, vendar je to igra čakanja, saj se vloge obravnavajo individualno.
Kar zadeva prednosti razvoja beljakovin na osnovi žuželk, imajo nekateri pomisleke. Benoit Granier, govorec za omrežje za podnebno ukrepanje v Franciji, je za Nature Magazine dejal, da je pesimističen glede tega, ali bi hrana na osnovi žuželk lahko zmanjšala emisije ogljika. Z dobavo krme za živali kmetom se je bal, da bi lahko podpirala intenzivne metode kmetovanja.
Hubert vztraja, da ni ene samostojne rešitve, njihova rešitev je “ena od mnogih”. “Če bi moral izbirati med uvozom soje z drugega konca sveta, krčenjem gozdov in podobno, ali pridelavo beljakovin iz žuželk tukaj v Franciji, je jasno, kako bi se morali odločiti,” je zaključil Granier.
Novinar