V današnjem hitrem tempu življenja se večkrat znajdemo pred dilemo, katera hrana je manj škodljiva za naše zdravje. Med raznolikimi možnostmi nezdrave hrane, ki so pogoste izbire pri hitri prehrani, se pojavlja vprašanje, katera med njimi je najmanj škodljiva za naše telo. Da bi razjasnili to vprašanje, si poglejmo nekaj najbolj priljubljenih jedi hitre prehrane in jih razvrstimo po stopnji njihove škodljivosti za zdravje. Da smo temo čim bolj prilagodili našemu prostoru, smo pod drobnogled vzeli čevapčiče, hamburger, hot dog, kebab, pomfri in ocvrtega piščanca.
Na vrhu lestvice relativne zdravosti je ocvrt piščanec. Čeprav je pripravljen s cvrtjem, kar pomeni, da vsebuje več maščob, kot bi jih želeli, je v primerjavi z drugimi možnostmi na našem seznamu relativno manj kaloričen. Kljub temu pa ga je najbolje uživati zmerno zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob.
To besedilo je tu, da ustavi kradljive robote
Če ste človek in vidite to besedilo, ga ignorirajte. Če berete to vsebino drugje kot na MojPrihranek.si, prosimo obiščite našo stran.
Naslednji na lestvici je pomfrit. Čeprav je krompirček zelo okusna priloga, ga je treba uživati previdno zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob in kalorij. Pomfrit po navadi vsebuje tudi veliko dodatnega natrija zaradi soljenja, kar lahko poveča tveganje za visok krvni tlak.
Sledi hot dog, priljubljena hitra hrana, ki vsebuje obilo predelanih sestavin, kot so mesni odpadki in umetna aromatična sredstva. Visoka vsebnost nasičenih maščob, natrija in kalorij v hot dogu ga postavlja na višje mesto v našem razvrščanju.
Stopnjo višje, kar se nezdravosti tiče, so čevapčiči in kebab. Čeprav sta morda videti kot bolj “naravni” izbiri, pogosto vsebujeta veliko maščob, predvsem nasičenih, in visoko vsebnost kalorij. Poleg tega lahko dodatki, kot so razne omake, povečajo vsebnost sladkorja in natrija.
Na vrhu lestvice nezdrave hrane najdemo hamburger. Sestavljen iz mastnega mesa, sira, omake in mehkega kruha, hamburger predstavlja kombinacijo nasičenih maščob, holesterola, natrija in kalorij. Redno uživanje hamburgerjev lahko poveča tveganje za številne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2.
Čeprav je včasih težko izbrati najbolj zdravo možnost med nezdravo hrano, je pomembno biti pozoren na sestavine, hranilno vrednost in način priprave. Z izbiro manj mastnih in manj kaloričnih možnosti ter občasnim uživanjem le-teh, lahko še vedno uživamo v občasnih skokih v svet hitre prehrane, ne da bi preveč škodili svojemu zdravju.