Ali posodo pravilno zlagate v pomivalni stroj? Teh 9 napak pravi drugače!

woman smells strange and terrible smell coming from dishwasher machine in kitchen
Foto: Erstudiostok iz iStock

Ali pravilno zložite posodo v pomivalni stroj? Niste prepričani, kajne, saj ima sto ljudi sto načinov zlaganja v pomivalca – nekateri bolj natančno, drugi pač manj. In katere so najpogostejše napake pri postavljanju posode v stroj, ste med tistimi, zaradi katerih taki članki obstajajo?

1Pomivalni stroj ni pripravljen za pomivanje

Če je vaš pomivalni stroj umazan, kako naj očisti vašo posodo? Preden napolnite pomivalni stroj, se prepričajte, da v njem ni stare hrane in ostankov. Če želite to narediti, najprej poiščite in očistite filter na dnu pomivalnega stroja. Nato z vlažno krpo obrišite notranjost pomivalnega stroja, vključ no z razpršilno roko, stojali in tesnilom okoli vrat. Delovanje bo na višjem nivoju, vaša posoda pa čistejša

2Kam date kozarce?

Plastične in steklene kozarce naložite na zgornjo polico pomivalnega stroja, a ne čez zobce, temveč poleg njih, da zagotovite več prostora za več posode. Postavljeni naj bodo obrnjeni na glavo, da bo notranjost kozarcev najbolj pršena. Če poznate koga, ki jih postavlja obrnjene, kot bi bili na mizi, potem nimamo besed.

3Jedilni krožniki

Velike krožnike naložite na spodnjo polico pomivalnega stroja, vendar naj ne bodo vsi obrnjeni v isto smer. Da zagotovite, da bo stran, s katere jeste, med ciklom pomivanja najbolj »popršena«, poskrbite, da bodo vaši krožniki obrnjeni navznoter, proti sredini.

4Majhne sklede

Posode lahko naložite na zgornjo polico pomivalnega stroja. Da bi prihranili prostor, jih je treba zložiti skupaj (naj se rahlo prekrivajo), vendar jih tako kot pri velikih krožnikih poskušajte obrniti proti sredini stojala, da bo voda lažje dostopala do notranjosti.

5Jedilni pripomočki

Lopatke, servirne žlice in drugih pripomočkov ne smete dajati v predel z ostalim priborom, saj so previsoke in lahko ovirajo pršilno roko pomivalnega stroja (le, če nimate zgornjega predala v stroju). Naložiti jih je treba ravno na zgornjo polico in poskrbite, da bodo razmaknjeni do te mere, da bodo vse površine čiste.

6Jedilni pribor

Vilice, žlice in jedilne nože lahko naložite v namenski predal za srebrnino v pomivalnem stroju. Če pa vaš predal nima rež, ki bi ločevale vsak kos srebrnine, jih razporedite tako, da niso vsi obrnjeni v isto smer. Nekatere naložite z ročaji navzdol, nekatere pa z ročaji navzgor, da se ne zlepijo.

7Posode za peko

V pomivalni stroj naložite samo tiste, ki so označene kot »primerno za pomivanje v pomivalnem stroju«, kar je tudi največja napaka. Kaj pa najboljše mesto? Pri posodah za peko je obrnjeno navznoter ob zunanjem robu spodnje police. Tam bodo posode za peko maksimalno oprane in ne bodo preprečevale, da bi milo in voda prišla do vaše druge posode.

8Pokrovi posodic

Lahke pokrove posode za shranjevanje hrane je med ciklom pomivanja težko obdržati na svojem mestu, vendar je pomembno, da ne ostanejo ravno na rešetki, saj bo to onemogočilo pršilu doseči drugo posodo in povzročilo, da se bo voda nabrala na vrhu pokrovov. Najboljše mesto za nalaganje je zgornja polica pomivalnega stroja, ob strani med zobci.

9Steklenice za vodo

Prepričajte se, da so vaše steklenice vode označene z »primerno za pomivanje v pomivalnem stroju”« preden jih naložite na spodnjo polico. In tako kot vaše kozarce in vrčke, je treba steklenice z vodo postaviti z glavo navzdol poleg (ne čez) zobce na stojalu. To bo prihranilo prostor in zagotovilo, da voda pride v steklenice.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKače imajo še posebej izostren čut: če jih ne želite na svojem dvorišču, odstranite te vonjave
Naslednji članekNajcenejši električni avto leta 2024: Dacia Spring
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.