Kače imajo še posebej izostren čut: če jih ne želite na svojem dvorišču, odstranite te vonjave

Dice snake or water snake (Natrix tessellata) in nature, close-up, Burdur,Turkey
Foto: TAMER YILMAZ iz iStock

Kače se pri iskanju hrane ali partnerjev zanašajo na svoj voh, kar jih lahko pripelje do vašega dvorišča, zato je priporočljivo, da odstranite vonjave, ki jih privlačijo, da zmanjšate možnost srečanja z njimi. Vse živali, vključno s kačami, iščejo hrano za hrano in ti plazilci ne uporabljajo svojih nosov za vonj kot ljudje. Kače za kemorecepcijo namreč uporabljajo poseben organ, imenovan Jakobsonov ali vomeronazalni organ, piše Krstarica.

Ko kača iztegne jezik, zbira delce iz zraka in analizira kemične sledi in vonjave v okolju. Če ima vaš vrt vonjave, ki jih kača prepozna kot hrano, se lahko udomači. Vaša naloga je odstraniti vonjave, ki jih privlačijo in jim sporočiti, da na vašem dvorišču zanje ni nič zanimivega.

Na kaj je potrebno biti pozoren?

Ostanki hrane privabljajo glodavce: kač vaša hrana ne privlači neposredno, ostanki hrane pa privabljajo glodalce. Glodalci bodo na vašem dvorišču puščali iztrebke, ki jih bodo kače zlahka zavohale in se odločile, da je vaše dvorišče idealno mesto za lov.

Ptičja jajca: vonj ptic, njihovih iztrebkov ali njihovih gnezd lahko privabi kače. Če želite pticam zagotoviti prostor za pitje, se zavedajte, da se lahko kačam zdi vaš vrt zanimiv.

Žabe in ribe: vodne ali polvodne kače privlačijo vonjave dvoživk, kot so žabe ali ribe.

Feromoni drugih kač: kače lahko zaznajo feromone, ki jih sproščajo druge kače. Poleg hrane paritveni nagon privablja kače na mesta, kjer zaznajo prisotnost drugih kač, zlasti v sezoni odlaganja jajčec.

Da bi jih odvrnili, na svojem vrtu posadite rastline, ki odganjajo kače, kot so kačja rastlina, ognjič, bodika in krizanteme.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekRevolucionarna aplikacija za zaslužek z umetno inteligenco zdaj dostopna javnosti
Naslednji članekAli posodo pravilno zlagate v pomivalni stroj? Teh 9 napak pravi drugače!
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.