S posebnim dodatkom zemlji, bodo vaše rože cvetele vse poletje

Lush landscaped garden with flowerbed and colorful plants
Foto: Elenathewise iz iStock

Izkušeni vrtnarji poznajo sestavino, ki ‘rešuje’ njihove vrtnice. Gre namreč za nekaj, kar bo obogatilo zemljo.

Epsomsko sol, znano tudi kot grenka sol, je zelo uporabna za vrtnarje. Ta sol je bogata z magnezijevim sulfatom, hranilom, ki je bistveno za rast in razvoj rastlin, rož in zelenjave, za revitalizacijo posušenih rastlin in odganjanje škodljivcev. Koristi Epsomove soli so različne. Zahvaljujoč magnezijevemu sulfatu rastline dobijo intenzivnejšo zeleno barvo, izboljša pa se tudi proces kalitve, zaradi česar se rastline zgostijo. Poleg tega pomaga proizvesti več in večje cvetove.

Neil Mattson, profesor z britanske univerze Cornell, je poudaril pomen pravilne prehrane rastlin. »Rastline kažejo znake, ko jim primanjkuje določenih hranil. Če listi porumenijo po vsej rastlini, je to lahko znak pomanjkanja sulfata. Če spodnji listi porumenijo med žilami, je morda pomanjkanje magnezija,« navaja. Magnezij in žveplo sta nujni hranili, ki pa ju lahko izčrpamo iz tal zaradi pretiranega sajenja in setve, ki izčrpava tla. Za razliko od večine komercialnih gnojil se grenka sol ne nabira v zemlji, kar pomeni, da z njo ne morete pretiravati.

Vrtna oaza imajo predvsem rade grenko sol, dodajanje jih okrepi, poveča število cvetov in naredi cvetove večje kot pri cvetlicah, ki niso tretirane s tem dodatkom. Z uporabo Epsom soli bo vaša vrtna oaza bolj bujna in cvetoča vse poletje ter vam nudila užitek in uživanje v čudovitih cvetlicah.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIR24sata
Prejšnji članekSte že občutili? McDonald’s po padcu dobička v razmislek glede cen
Naslednji članekLulate v morju? Tu bi plačali kazen, strokovnjaki razložili, kaj se zgodi, ko to storite
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.