Debakel luksuznih namestitev na Jadranu, na tisoče vil praznih! Za koliko lastniki spuščajo cene …

Old city Dubrovnik in a beautiful summer day, Croatia
Foto: bloodua iz iStock

Hrvati so v skrbeh. Presežek ponudbe glede na povpraševanje, a tudi padec povpraševanja bo letošnjo turistično sezono zaznamoval v segmentu počitniških hiš in vil, kjer je poleg tega lani vladala precejšnja zmeda s cenami, ki se nadaljuje tudi v tej sezoni.

Kot izve Jutarnji.hr, rezultati niso dobri, sredi sezone je na Jadranu na stotine praznih vil z bazeni, kar lastnike sili v last minute ponudbe in drastično nižanje cen tudi do 30 odstotkov oz. več. Poleg ‘jemanja’ gostov tistim z normalnimi cenami v zadnjem hipu delajo nepopravljivo škodo ne le celotnemu segmentu nastanitev, v katerega je bilo vloženega ogromno denarja, temveč tudi Hrvaški, ki se vse bolj dojema kot predrag cilj. Zato v prihodnji sezoni ni mogoče pričakovati dodatnega dviga cen, nasprotno, pri najemu vil je pričakovati povprečno 10 do 15 odstotne korekcije, pravijo podjetniki v segmentu vil in počitniških hiš, pa tudi vodilne agencije, ki se ukvarjajo izključno z vilami z bazeni.

Nekatere agencije za omenjeni portal pravijo, da je rezervacij v vilah za deset odstotkov manj kot prej, zdaj pa so v veliki akciji med lastniki nepremičnin, ki jih skušajo prepričati v nižje cene. Spet drugi dodajajo, da je za znižanje cen nekoliko pozno in da bi to morali storiti že spomladi, zato naj bodo razumni za naslednje leto in čim prej odprejo booking za 2025. Ob tem je v članku zapisano, da »imajo sosedje manj gostov, in to s ključnih trgov, kot je Nemčija, preprosto zato, ker turiste ‘trgajo’ z nepenzionskimi cenami, predvsem v restavracijah in trgovinah«.

Statistika eVisitorja pravi, da je število počitniških hiš od leta 2019 naraslo za 46 odstotkov po številu enot in za 52 odstotkov po številu ležišč, tako da je danes na trgu skupaj 17.769 počitniških hiš s 96,5 tisoč ležišči v Hrvaška (za primerjavo, v hotelih je trenutno približno 182 tisoč ležišč).

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRJutarnji List
Prejšnji članekSeznam plaž za pse na Hrvaškem: nekatere imajo lokale s pivom in sladoledom za hišne ljubljenčke
Naslednji članekVeč kot polovica lastnikov Tesel se vrača nazaj na ‘bencinarje’
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.