6 stvari, ki jih ne smete početi svojemu TV-ju

a man trying to fix a broken TV. device screen is broken
Foto: Elena Gurova iz iStock

Televizor je nežna stvar, bolj ali manj. In poleg tistih najbolj očitnih stvari, ki jih televizorjem ne smemo početi, obstaja tudi malo morje tistih, na katere nismo tako pozorni. Veste kako prenašati TV, ga očistiti in kako visoko je lahko nameščen?

TV naj ne bo nad kaminom

Zdi se romantično in prekrasno, ampak prinaša kar nekaj težav. Kamin lahko segreje vaš TV in posledično skrajša njegovo življenjsko dobo. Poleg tega lahko, če uporabljate kamin, saje pridejo na in v vaš televizor. Če vas to ne prepriča, pomislite, kako neprijetno je gledati pod takim kotom.

Nikoli ne pričakujte domačega kina

Nič ni hujšega kot prižgati televizor in končno ugotoviti, kje ste zaspali med filmom, nato povečati glasnost in stegniti vrat, da bi slišali zašepetani dialog. Televizorji so postali tanjši in bolj elegantni, prav tako njihovi zvočniki.

Na tej točki veliko zvočnikov ni zasnovanih za ustvarjanje odličnega zvoka. Naj bo vaše življenje neskončno boljše s poceni rešitvijo: soundbar zvočnik. Lahko pa se odločite za velikopotezni domači kino.

Changing Channel On Smart TV
Foto: stockforliving iz iStock

Nikoli ne čistite s kemikalijami

Če imate radi brezhibno hišo in zaslone brez madežev, boste morda želeli vzeti svoje najbolj zanesljivo čistilo in televizor pošpricati ter na hitro obrisati s svojo najljubšo papirnato brisačo. Ne počnite tega! Močne kemikalije lahko poškodujejo zaslon, papirnate brisače in drugi materiali pa ga lahko opraskajo.

Namesto tega uporabite bolj tradicionalno metodo za čiščenje TV zaslona:

  • Ugasnite TV.
  • Obrišite ga s suho, čisto krpo ali krpo za prah.
  • Če je nujno, navlažite suho in čisto krpo z raztopino enakih delov vode in kisa ter nato očistite zaslon.

Nikoli ga ne položite na ravno

Če kdaj premaknete televizor, ga držite pokonci. Zasnovani so tako, da je teža enakomerno porazdeljena, ko so v stoječem položaju. Če so odloženi »na hrbet«, niso več uravnoteženi, zato lahko gravitacija potegne robove navzdol. Potencialno se lahko zgodi, da bo zaslon počil.

Nikoli ne izberite nerodne postavitve na steno

Najboljše je televizor namestiti na pravo višino. Televizorji so prepogosto postavljeni previsoko ali prenizko, kar vašemu vrat povzroča kar nekaj naprezanja. Smernice pravijo, da je 140 cm od tal do sredine televizorja za 42-palčni televizor, 155 cm za 55-palčni televizor in 170 cm za 70-palčni televizor. Pozorni bodite tudi na svetlobo, ki prihaja skozi okna.

Large tv flatscreen with old traveler image hanging on white concrete wall. Concept presentation and advertising.
Foto: Yaraslau Saulevich iz iStock

Nikoli ne pregrevajte svojih pripomočkov za TV

Televizorji so dobri le toliko, kolikor so dobri pripomočki, ki jih podpirajo. No, morda ne ves čas, a televizijski pripomočki potrebujejo prav toliko pozornosti in nege kot televizor sam, če jih želite imeti dolgo.

Če vaš Playstation, predvajalnik Blu-ray (če ga še imate)in druge naprave postavite v zaprto TV stojalo ali omarico, boste omejili pretok zraka do naprav, s čimer boste zvišali njihovo temperaturo in skrajšali njihovo življenjsko dobo.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekTiho razkošje v spalnici
Naslednji članekČiščenje pasje postelje – kdaj ste jo nazadnje?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.