Kako dezinficirati vzmetnico na naraven način?

Hands in rubber protective gloves holding spray bottle and brush. White mattress cleaning. Urine stain from baby, kid, children, adult people or pet. Point of view shot. Close up. Top view.
Foto: FotoDuets iz iStock

Vzmetnice ali jogiji so na voljo v različnih verzijah, od spominske pene do pravih vzmeti. In ne glede na to, katera različica je, vsaka se bo umazala. Pravzaprav gre za prava skladišča odmrlih krožnih celic, umazanije, telesnih tekočin, mikrobov in drugih nadlog. Če vas je to prepričalo, potem je čas, da razkužite svojo vzmetnico.

Ali lahko dezinficiramo vzmetnico?

Odvisno je od tega, kako definiramo dezinfekcijo. V teoriji dezinfekcija pomeni ubijanje mikrobov na trdih površinah, vzmetnice pa so predebele, premehke in pregoste, da bi jih lahko tako učinkovito očistili. Če pa dezinfekcije jemljemo kot preprosto čiščenje, ki že skoraj meji na razkuževanje, potem lahko to storimo tudi z jogijem.

Mattress Stain Cleaning By Professional Service Cleaner
Foto: AndreyPopov iz iStock

Vedno sledite navodilom na etiketi vzmetnice oz. navodilom prodajalca. Vedno! Drugače se lahko zgodi, da bo vzmetnica izgubila svojo vrednost in garancijo, ki je vse pogostejša pri posteljnini.

Eden od načinov je, da jo poškropite z razkužilom. Nekateri od teh izdelkov bodo zmanjšali mikrobe tudi na mehkih površinah. Pri tej metodi je izjemno pomembno slediti navodilom na etiketi sredstva. Raztopina mora ostati v vlaknih žimnice dovolj dolgo, da uniči mikrobe.

Razkužite jogi v nekaj korakih

Če škropljenje vzmetnice z močnimi kemikalijami ni za vas, pa obstaja nekoliko daljša in v prvi vrsti naravna pot razkuževanja vzmetnice. Tako se lahko fizično odstrani umazanijo, kožne celice in druge vire hrane, ki privabljajo mikrobe, stenice in drugo.

  • Slecite posteljo: Odstranite vso posteljnino s postelje. Vrzite rjuhe v pralni stroj. Kar zaženite program za pranje perila, medtem ko se sami ukvarjate s čiščenjem vzmetnice.
  • Posesajte vzmetnico: Posesajte vzmetnico, da odstranite prah in ostanke s površine. Bodite pozorni na robove in špranje, kjer se naselijo odmrla koža in pršice.
  • Očistite madeže: Zmešajte raztopino ene čajne žličke mila za posodo in ene skodelice vode. S čisto brisačo nanesite majhno količino na madež. Uporabite čim manj raztopine mila/vode. Pobrišite madež s suhim delom brisače.
  • Poškropite s kisom: Steklenico z razpršilom napolnite z mešanico kisa in vode v razmerju 50/50. Površino vzmetnice namažite z raztopino kisa.
  • Dodajte sodo bikarbono: Po vzmetnici potresite sodo bikarbono. S prsti razdrobite koščke sode bikarbone. Nanesite na špranje in šive, kjer se skriva umazanija.
  • Pustite delovati: Čez jogi pogrnite čisto rjuho ali brisače. Pustite, da kis in soda bikarbona delujeta nekaj ur.
  • Posesajte: Odstranite rjuhe ali brisače. Posesajte vzmetnico, da odstranite sodo bikarbono. Za najboljše rezultate uporabite nastavek s ščetko.
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekČiščenje pasje postelje – kdaj ste jo nazadnje?
Naslednji članekTi preprosti triki vam bodo olajšali življenje in prihranili čas ter denar
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.