Kriza v Fiatu, ustavljena proizvodnja električne linije

Fiat 500e ustavil proizvodnjo
Fiat 500e ustavil proizvodnjo Foto: Emirhan Karamuk iz iStock

Vse več je novic o težavah industrije električnih avtomobilov. Zdaj se tej novici pridružuje še zgodba naših zahodnih sosedov, ki je ustavila proizvodnjo električnega Fiata 500e.

Fiat za en mesec ugaša proizvodnjo 500e

Zaradi nizkega povpraševanja je za mesec dni ustavljena proizvodnja modela Fiat 500e. Stellantis, ki bdi nad italijanskim Fiatom, je v izjavi za javnost razložil, da je padec povpraševanj povezan s »težavami evropskega trga električnih avtomobilov, s katerim se soočajo vsa podjetja.«

Med januarjem in julijem je Fiat širom Evrope prodal malce manj kot 75 tisoč primerkov Fiata 500 (tako v bencinski kot električni obliki). Gre za 24-odstotni padec v primerjavi z istim obdobjem lansko leto.

Padec na evropskem trgu je prav tako opazen. V juliju je bilo od vseh prodanih avtomobilov 13,5 % električnih. V lanskem juliju je bila ta številka 14,6 %.

Neprepričljiva prihodnost električnih avtomobilov v Evropi

»Pomanjkanje jasnosti glede spodbud in prihodnosti električnih vozil še naprej predstavlja oviro za potrošnike, ki razmišljajo o električnih vozilih,« je dejal analitik družbe Jato Felipe Munoz. Dodal je, da so »ti dejavniki skupaj z nizko preostalo vrednostjo električnih vozil prispevali k upadu, ki smo ga opazili julija.«

Počasna prodaja Fiata 500e je podjetje pognala v smer pospešene proizvodnje hibridnega modela 500 Ibrida. Gre za trend, ki ga videvamo pri številnih evropskih znamkah – opuščanje električnih modelov za hibridne. Poleg novega modela 500 Ibrida je Fiat vložil približno 100 milijonov evrov v razvoj nove baterije za model 500e. Vodja Stellantisa Carlos Tavares je dejal, da bo to »znatno povečalo doseg 500e, hkrati pa znatno zmanjšalo stroške«.

Najbolj prodajani avtomobili leta 2023

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekTi preprosti triki vam bodo olajšali življenje in prihranili čas ter denar
Naslednji članekIz potoka domov prinesla kamen in z njim podprla vrata: ni vedela, da je vreden milijon €, tako izgleda!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.