Kako čistiti parket? Ali dovolj pogosto čistite lesena tla?

cropped shot of female legs walk barefoot on wooden warm floor near couch in living room at home, heating concept
Foto: brizmaker iz iStock

Parket ali druga lesena tla so neverjetno vzdržjiva. Ob pravilni negi in vzdrževanju lahko brez težav zdržijo tudi več desetletij. In poudarek mora biti prav na vzdrževanju, saj bodo drugače dotrajana bistveno prej, kot sicer. V prispevku boste izvedeli, kako pogosto čistiti lesena tla in kako jih vztrajno vzdrževati. Le tako bodo zdržala več desetletij in vam prijazno služila. Saj veste, »les nas ima rad, imejmo tudi njega.«

Kako očistiti lesena tla: idealna in preprosta rutina

Najboljši način za čiščenje lesenih tal, ne da bi poškodovali njihovo površino, je, da jih redno čistite na suho. Cilj je zmanjšati trenutke, ko so lesena tla mokra ali vlažna. Sesanje in pometanje bi moralo obsegati 80 odstotkov vaše rutine čiščenja lesenih tal – namesto mokrega brisanja.

Dnevno pometite ali pobrišite prah iz lesenih tal

Z metlo ali krpo za prah poberite umazanijo, drobtine in prah, ki se naberejo čez dan. To prepreči njihovo kopičenje in preprečuje, da bi umazanija opraskala tla. Metla ali krpa za prah bi morala biti hrbtenica vaše rutine čiščenja trdega lesa.

Počistite razlitja takoj, ko se zgodijo

Če tekočina pride na tla, jih takoj očistite. Če pustite, da se posuši na tleh, bo utrdila barvo in pritegnila še več umazanije. Uporabite vlažno brisačo brez čistilne raztopine, da obrišete madež in nato obrišite do suhega z brisačo.

Posesajte vsaj enkrat na teden

Cleaning wooden floor with wireless vacuum cleaner. Handheld cordless cleaner. Household appliance. Housework modern equipment. High quality photo
Foto: Oleksandra Troian iz iStock

Posesajte lesena tla vsake tri do sedem dni, odvisno od prometa v vašem domu. Sesalec pobere več umazanije in prahu kot metla ali krpa za prah, zato bo poskrbel za vse odpadke, ki jih z vsakodnevnim pometanjem zgrešite.

Sesalniki s posodo so najboljša vrsta za uporabo na trdih tleh, saj lahko njihovi nastavki za ščetke sežejo v kote in majhne prostore, ne da bi opraskali tla. Če imate pokončni sesalnik, ne pozabite izklopiti vrtljive krtače. Vakuumska udarna palica je namenjena za uporabo na preprogah in bo spraskala in utrdila zaključek na vaših parketih tleh.

Kolikokrat mokro čistiti lesena tla?

Če vsak teden mokro brišete lesena tla, je najbolje, da to prakso opustite. Preveč brisanja lahko obrabi tesnilo tal in jih nasiči z vodo, kar uniči zaključek, ki ščiti les. Ko se les zmoči, lahko tla nabreknejo, se upognejo in zvijejo.

Da bi kar najbolje ohranili vaš trdi les, »zmočite« območja z velikim prometom samo dvakrat na mesec. Območja, ki imajo manj prometa, se lahko čistijo mesečno.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekNi še čas: strokovnjak razkriva, pri koliko stopinjah bi morali vklopiti ogrevanje
Naslednji članekNasveti za nakup pravega ležišča
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.