Iz potoka domov prinesla kamen in z njim podprla vrata: ni vedela, da je vreden milijon €, tako izgleda!

A view of the river and sky
Foto: Demetrakis Charalambous iz iStock

Starka iz Romunije je v koritu potoka na jugovzhodu države našla kamen, težak 3,5 kilograma, ga prinesla domov in uporabila kot podstavek za vrata. Izkazalo se je, da gre za enega največjih nedotaknjenih kosov jantarja na svetu. Njegova vrednost je približno milijon evrov (okoli 1,1 milijona dolarjev), po poročanju El Paisa

Jantar je drevesna smola, stara milijone let. Sčasoma se ta visoko viskozna snov fosilizira v trden material tople barve, ki je splošno priznan kot poldragi kamen. V Romuniji lahko koščke jantarja najdemo okoli vasi Colți v peščenjaku na bregovih reke Buzău, kjer se koplje že od 1920-ih. Znano kot rumanit, je ta jantar cenjen zaradi širokega spektra globokih, rdečkasto obarvanih odtenkov.

Starejša ženska, ki je našla ta kos rumanita, je živela v Colțiju, zelo skromno, in ga je uporabljala kot podporo hišnim vratom, poroča Science Alert. Ko je ženska leta 1991 umrla, je sorodnik, ki je podedoval njeno hišo, posumil, da bi ta kamen lahko bil nekaj več, kot je sprva bilo videti. Ko je izvedel, za kaj gre, je jantar prodal državi, ki ga je poslala na oceno strokovnjakom v Zgodovinski muzej v Krakovu na Poljskem. Po njihovih ocenah je bil jantar star verjetno med 38 in 70 milijoni let.

»Njegovo odkritje ima velik pomen tako na znanstveni kot na muzejski ravni,« je za El Pais povedal Daniel Costache, direktor Pokrajinskega muzeja Buzău. Klasificiran kot nacionalni zaklad Romunije, je kos jantarja od leta 2022 razstavljen v Pokrajinskem muzeju Buzău – v okrožju, kjer je bil tudi najden.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKriza v Fiatu, ustavljena proizvodnja električne linije
Naslednji članekNagrada Red Dot za Geberit AquaClean Alba
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.