Kako zašiti gumb? (#video)

Kako zašiti gumb?
Kako zašiti gumb? Foto: alessandroguerriero iz iStock

Gumb je odpadel in vi niste prepričani, kako ga zašiti nazaj? Brez težav, imamo rešitev. Šivanje gumba je preprosta veščina, ki vam lahko prihrani čas in denar. Zakaj je ne bi znali.

Kaj boste potrebovali za šivanje gumba?

  • Gumb: preverite, ali je pravilne velikosti in se ujema z vašo tkanino.
  • Igla: idealna je tanka šivalna igla.
  • Nit: Barvo uskladite z blagom ali gumbom. Uporabite močno nit, ki se ne zlomi zlahka.
  • Škarje: Za rezanje niti.
  • Naprstnik (izbirno): Za zaščito prstov med potiskanjem igle skozi trdo tkanino.
  • Blago ali oblačilo: Predmet, na katerega je treba prišiti gumb.

Za vizualno prezentacijo boste na koncu prispevka našli video navodila za šivanje gumba. Srečno!

Zašijte gumb v nekaj korakih

Pripravite nit: Začnite z vdevanjem niti v iglo. Odrežite kos niti, dolg približno 50 centimetrov oziroma dovolj dolgo, da z njo delate, a ne predolgo, da bi se zapletala. En konec sukanca napeljite skozi uho igle in ga povlecite skozi, dokler ne dobite približno polovice dolžine sukanca na vsaki strani. Na koncu obeh ohlapnih koncev sukanca zavežite vozel, tako da šivate s podvojenim sukancem.

Postavite gumb: Gumb namestite na pravilno mesto na oblačilu. Če zamenjate gumb, lahko na podlagi starih šivov vidite, kje je bil prišit prvotni. Pri novih gumbih ga postavite nad gumbnico in se prepričajte, da je pravilno poravnan.

Zasidrajte nit: Če želite pritrditi sukanec, vbodite iglo s hrbtne strani blaga in jo povlecite navzgor skozi blago, kjer bo prva luknja gumba. Potegnite ga skozi, dokler se vozel ne zaskoči na hrbtni strani blaga, pri čemer nit držite na mestu.

Šivajte skozi gumb:

  • Če ima vaš gumb štiri luknje: Potisnite iglo skozi eno luknjo v gumbu in nato navzdol skozi diagonalno nasprotno luknjo (šivali boste v vzorcu “X”). Povlecite iglo do konca in jo nato dvignite skozi drugo vrsto diagonalnih lukenj. Ta postopek ponovite približno 3-4 krat za vsak par lukenj, da zagotovite, da je gumb pritrjen.
  • Če ima vaš gumb dve luknji: Potisnite iglo skozi eno luknjo gumba in nato navzdol skozi drugo luknjo. Ta postopek ponovite 3-4 krat, da pritrdite gumb na svoje mesto.

Če je tkanina debela ali če šivate gumb za plašč, med šivanjem uporabite zobotrebec ali vžigalico, ki jo položite na gumb, da med gumbom in blagom ostane majhna vrzel. To omogoča, da gumb bolje stoji, ko je zapet.

Closeup of dark suit buttons for business or formal wear
Foto: eric1513 iz iStock

Pri gumbih na debelejših tkaninah (kot so plašči) »steblo« pomaga, da gumb pri zapenjanju leži ravno. Ko ste večkrat zašili skozi luknje za gumbe, potegnite iglo skozi blago, vendar ne pojdite znova skozi gumb. Namesto tega nit večkrat ovijte okoli niti med gumbom in blagom. To ustvari steblo ali majhen stolpec, ki gumb rahlo dvigne nad blago. Ko ovijete nit, zabodite iglo nazaj skozi blago in jo zavežite na zadnji strani.

Dokončajte šiv: Ko pritrdite gumb in ste pripravljeni na dokončanje, potisnite iglo na zadnjo stran blaga. Če želite pritrditi nit, naredite majhen šiv na zadnji strani in skoznjo zavijte iglo, da ustvarite vozel. Močno povlecite in nekajkrat ponovite ta postopek zavozlanja, da zagotovite, da se nit ne bo zrahljala. Ko ste zadovoljni, odrežite odvečno nit blizu vozla.

Odrežite odvečno nit: Odrežite preostalo nit in pazite, da ne prerežete preblizu vozla. Vaš gumb mora biti zdaj varno pritrjen na blago!

How to Sew a Button by Hand

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekNova nepovratna sredstva! Skupna višina znaša 15,36 milijonov evrov
Naslednji članek»Sem strokovnjak za finance – tako bi morali vsak mesec razdeliti svoje finance«
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.