To morate storiti pred jesenjo! Razkrito, kako za vedno pozabiti na kondenzacijo

Ecology problems. Condensation and black mold on white plastic windows. Plastic. Ecology
Foto: Nataliia Yankovets iz iStock

Kondenzacija na oknih je pogost pojav, ki se pojavlja v mnogih domovih. Pogosto se misli, da je vzrok za to slaba kakovost oken, vendar to ni nujno res. Kondenzacija nastane, ko topel zrak, poln vodne pare, pride v stik s hladno površino, zaradi česar se temperatura zraka nenadoma močno zniža in povzroči kondenzacijo na površini. Ker so površine oken najmanj izolirana področja hiše, se kondenzacija najprej pojavi na tem mestu.

Kondenzacija na oknih je povezana z naslednjimi dejavniki: zunanja temperatura, notranja temperatura, relativna vlažnost zraka. Med omenjenimi dejavniki lahko vplivamo na notranjo temperaturo in relativno vlažnost zraka. Obstajajo nekatere življenjske navade, ki jih lahko sprejmete, da zmanjšate količino vodne pare, ki se sprošča v zrak, s čimer zmanjšate relativno vlažnost zraka: zagotovite dobro prezračevanje med kuhanjem in tuširanjem, pozimi se tuširajte krajši čas, da zmanjšate količino vlage v zraku
imejte manj rastlin v hiši, ne prekrivajte oken z roletami ali zavesami, razen če to ni nujno
pustite odprta vrata vseh prostorov v hiši, da zagotovite dobro kroženje zraka … piše portal Renoviranje.hr.

V hladnem in precej vlažnem prostoru je verjetnost za nastanek kondenzacije večja. Običajno se ne pojavlja v toplem in suhem prostoru. Lesena okna običajno vsebujejo zelo majhne razpoke, skozi katere ves čas prihaja bolj suh zrak z zunanje strani, kar zmanjšuje vlažnost v prostoru. Žal ‘potna’ okna niso le estetski problem. Kondenzacija nakazuje na nezdravo mikroklimo v stanovanju. Visoka vlažnost povzroča pojav različnih vrst gliv in plesni. Pomanjkljivo prezračevanje prispeva k nabiranju ogljikovega dioksida in povečuje koncentracijo škodljivih snovi v zraku. Posledično se stanovalci začnejo počutiti slabo.

obstajajo načini, kako učinkovito preprečiti kondenzacijo

Uporabljajte ventilatorje: vsakič, ko kuhate, se kopate ali tuširate, vključite ustrezne ventilatorje za te dejavnosti. Ventilator v kopalnici lahko pomaga zmanjšati kondenzacijo na ogledalu in preprečiti širjenje pare, s čimer odpravite nabiranje megle na oknih. Prav tako imejte vrata kopalnice zaprta, ko se tuširate.
Kroženje zraka v sobah: topel zrak se v zaprtem prostoru dviga navzgor. Med hladnejšimi meseci obrnite stropne ventilatorje v smeri urnega kazalca, da bo toplejši zrak krožil navzdol.
Odprite vrata: če zunanje temperature niso prenizke, za nekaj minut odprite vhodna ali zadnja vrata, da sprostite vlažen notranji zrak.
Povečajte gretje: če se zrak v vašem bivalnem prostoru segreje na pomladno temperaturo, bi lahko zmanjšali možnost kondenzacije na notranjih oknih, še posebej, če je vir toplote blizu oken.
Premaknite rastline: vsaka rastlina v vašem domu je vir vodne pare. Če običajno postavite rastline ob robove oken, jih v hladnejših mesecih premaknite v druge dele bivalnih prostorov. Izogibajte se pretiranemu zalivanju rastlin, saj bo to povečalo vsebnost vlage v zraku.
Skladiščite drva zunaj: drva običajno vsebujejo veliko vlage zaradi časa, ki so ga preživela zunaj pred uporabo. Če jih prinesete v prostor nekaj tednov pred uporabo, lahko to poveča vsebnost vlage v zraku.
Prehod na dvojno zasteklitev: kljub temu, da so dvojna okna običajna značilnost v hišah, zgrajenih v zadnjih 15 letih, so redka v starejših hišah. Če tega še niste storili, razmislite o prehodu z enojnih na dvojna okna. Če se kondenzacija pojavi med stekli, se težava običajno reši z zamenjavo enega od stekel, poroča homespireforlife.com.
Izključite vlažilnik zraka: če je vlažilnik zraka značilnost vašega bivalnega okolja, razmislite o njegovi deaktivaciji v hladnih dneh, ko so vaša okna nagnjena h kondenzaciji. Meglica, ki se sprošča v zrak, lahko zamegli vaša okna v hladnih dneh.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNasveti za nakup pravega ležišča
Naslednji članekVarčna, učinkovita in odporna masivna zidana hiša
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.