Evropska turistična velesila na kolenih, lastniki barov in restavracij so obupani: Preprosto je. Uničeni smo!

Beautiful girl during the summer in Mallorca
Foto: pbsm iz iStock

Stotine barov in restavracij na Majorki se soočajo z možnim zaprtjem po sezoni, ki jo opisujejo kot najslabšo od pandemije, poroča Daily Mail.

Poziv prihaja iz združenja lastnikov restavracij PIMEM-Restauración, ki pojasnjuje, da njihovo poslovanje zdaj uničujejo trije dejavniki – pomanjkanje usposobljenega osebja, zvišanje stroškov zaposlenih in padec prodaje. Predsednik združenja, César Amable, pravi, da je zvišanje stroškov potovanj, predvsem letalskih kart in nastanitve, prav tako prizadelo sektor. »Povprečna dolžina bivanja turistov se je skrajšala in njihov proračun je omejen, kar je povzročilo najmanj dobičkonosno sezono v zadnjih nekaj letih,« navaja njegove besede britanski tabloid.

Na Majorki je bilo to poletje tudi več protestov proti množičnemu turizmu, kot odgovor na pomanjkanje stanovanj za domačine, pomanjkanje zaposlitvenih priložnosti in visoke življenjske stroške. Gostinci zdaj zahtevajo oblikovanje lastnega dogovora, s katerim bi imeli drugačne pogoje kot hotelirji. Kolektivna pogodba iz leta 2018 je zvišala stroške osebja za 25,3 odstotka, medtem ko so se v istem obdobju jedilniški meniji podražili za 10 odstotkov.

Portals Nous beach (playa) on Mallorca island, Spain
Foto: Vladislav Zolotov iz iStock

Trdijo, da je zvišanje plač nesprejemljivo za sektor, v katerem se je letos promet zmanjšal za približno 20 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Amable ob tem dodaja, da obstaja ogromna razlika med hoteli in restavracijami, čeprav poudarja, da je ‘zelo dobro, da hoteli zvišujejo cene, kolikor želijo.’ Opozarja pa, da bo padec prihodkov od sezone verjetno povzročil zgodnje zapiranje restavracij v turističnih območjih. »Če ne dosežemo novega dogovora, nas čaka zelo slaba prihodnost. Zadnjih 15 let zahtevamo lastni dogovor, vendar se ni nič zgodilo. Situacija se je le poslabšala,« je Amable še povedal za Daily Mail.

Kako kaže statistika?

Po podatkih španske agencije INE je bilo do konca junija v državi zabeleženih 42,5 milijona mednarodnih obiskovalcev, pri čemer je bil za junij zabeležen 12-odstotni porast, kar označuje rekordno leto za turizem.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekGredo jajca v vodo takoj ali ko le ta zavre? To je pravilen postopek …
Naslednji članekLovilec sanj – naučite se sami izdelati indijanski amulet za dobre sanje
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.