Lovilec sanj – naučite se sami izdelati indijanski amulet za dobre sanje

A silhouette image of a dreamcatcher hanging on a tree branch at sunset.
Foto: PamWalker68 iz iStock

Sanje so imele za Indijance globok pomen, ena izmed najstarejših tradicij pa je povezana z verovanjem, da je zrak okoli nas poln dobrih in slabih sanj, naša usoda in življenjske odločitve pa so odvisne od tega, katere sanje se ponoči prikradejo v našo podzavest. Del te tradicije je tudi obešanje lovilca sanj, ročno spletenega kroga, prepletenega z mrežo, ki spominja na pajkovo, ob vzglavje zibelke, v kateri spi otrok, ali nad posteljo odraslega. Verjeli so, da tak lovilec prepušča dobre sanje, medtem ko slabe ujame. Prvotno so se lovilci sanj pojavili pri plemenu Ojibwa, zahodni veji Indijancev Chippewa. Ti so s področja jezer prodrli v velike severnoameriške prerije in prevzeli kulturo bizonov. Kasneje so lovilce sanj skozi zakonske zveze in trgovino prevzela tudi druga plemena, znano pa je, da so jih izdelovali tudi prvi narodi Kanade. Tradicija se je še posebej razširila po panindijanskem gibanju v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se preživela plemena začela združevati.

Mnogi lovilce sanj smatrajo tudi kot simbol indijanske enotnosti. Prvi lovilci sanj so bili namenjeni prepoznavanju naravne modrosti, v plemenu Ojibwa pa so jih najpogosteje pletli dedki in babice za svoje novorojene vnuke ter jih obešali nad zibelke, da bi otroci imeli lepe sanje. Vsako, tudi najmanjše premikanje peresa, je pomenilo, da je mimo prišla še ena čudovita sanja, kar je hkrati zabavalo otroka, ki je ležal pod njim.

Dream catcher with feathers threads and beads rope hanging. Dreamcatcher handmade
Foto: dashtik iz iStock

Tradicionalno so jih pletli iz vejic rdeče vrbe, za pletenje mreže pa so uporabljali koprivna stebla. Vejice so nabrali sveže, jih oblikovali v krog v spiralni obliki in jih posušili. Uporabljali so naravno perje, v vsak lovilec sanj pa je bil vpleten tudi poludragi ali dragi kamen. Ko se v mrežo ujame dobra sanja, počasi potuje po njej navzdol proti vzglavju. Mehko pero, prepleteno okoli kroga, ki drži mrežo, predstavlja dober zrak in omogoča, da se dobre sanje počasi spustijo v podzavest, tako nežno, da se pogosto niti ne spomnimo, kaj smo sanjali. Slabe sanje pa »ne poznajo« poti skozi mrežo, zato zmedene ostanejo ujetih v njej do prvih sončnih žarkov. Takrat izhlapijo iz mreže kot kaplje vode na soncu in nikoli ne dosežejo podzavesti, da bi povzročile škodo.

Legenda o nastanku lovilcev sanj

Pripoveduje o pajku, ki je mirno prepletal mrežo nad vzglavjem starkice Nokimis. Nekega dne je prišel njen vnuk, splezal na stol z obuvalom v roki in nameraval ubiti pajka, a ga je starka ustavila. Ko jo je vprašal, zakaj ščiti pajka, se je le nasmehnila. Tistega večera se je pajek starki zahvalil za njeno spoštovanje njegovega dela in ji podaril darilo.

Ko je luna osvetlila njegovo mrežo, je dejal: »To je moje darilo zate; vsaka mreža, ki jo osvetli luna, bo zadržala slabe sanje in zlo daleč stran od vzglavja osebe, ki spi pod njo.« Druga legenda pa pripoveduje o indijanskem poglavarju Lakoti, ki je na visoki gori imel vizijo o lovilcu sanj.

Naredite ga sami

Potrebovali boste: močno nit za mrežo (tradicionalno so uporabljali konjsko dlako ali kite živali, a to bo težko najti), kovinski ali leseni obroč poljubne velikosti (morda lahko uporabite obroč za zavese), trak iz antilopine kože, kristal, perlo ali stekleni kamen srednje velikosti ter pero ali perje.

Izdelava

En konec antilopinega traku privežite na kovinski ali leseni obroč. Pustite štiri do pet centimetrov traku prostih, da boste lovilca sanj lahko obesili, nato pa preostali del traku tesno ovijte okoli obroča, dokler ga popolnoma ne prekrijete. Dva konca traku na vrhu obroča zavežite skupaj. Odrežite kos niti, s katero boste pletli mrežo, in en konec zavežite na obroč. Zdaj postane bolj zapleteno, saj morate plesti vozle po polovici kroga.

Da naredite prvi vozel, nit napeljite skozi obroč nazaj in pustite prost obroč do polovice kroga. Nato nit speljite skozi obroč, ki ste ga ustvarili, in postopek ponovite: nit vrnite proti obroču, jo speljite skozi nov obroč in ponovite. Videti bi moralo, kot da pletete obroče enega za drugim. Naredite od šest do osem takih obročev v krogu, naj bodo dobro zategnjeni in enakomerno razporejeni.

Ko zaključite polni krog, začnite plesti mrežo tako, da niti napeljete skozi vrhove obročev, ki ste jih ustvarili, na enak način – tako da nit speljete skozi obroč, jo vrnete proti robu kroga in ponovno vpletete skozi naslednji obroč, in tako naprej, dokler ne »ujamete« vseh vozlov iz prvega kroga.

DIY Dreamcatcher | How To Make A Dream Catcher Tutorial

Vpletite perlo ali kamen, kjer želite. Ko končate s pletenjem mreže, naj bo na levi strani majhna luknja. Tam nit zavežite za obroč in odrežite odvečno nit. Na koncu odrežite nekaj trakov iz antilopine kože in jih tesno privežite za obroč na enem koncu (ne bi se smeli premikati), na drugem koncu pa privežite perje, ki bo viselo z vašega lovilca sanj, in – končali ste.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekEvropska turistična velesila na kolenih, lastniki barov in restavracij so obupani: Preprosto je. Uničeni smo!
Naslednji članek9 presenetljivih stvari, ki nižajo vrednost vašega doma
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.