A veste kakšne so letos cene gob? Za kilogram jurčkov tudi po 50 evrov …

Picking mushrooms in the woods
Foto: PIKSEL iz iStock

Cene gob na slovenskih tržnicah trenutno zelo variirajo, odvisno od vrste gob in ponudbe. Na ljubljanski tržnici jurčki stanejo med 30 in 50 evrov na kilogram, vendar se cena lahko zniža po 12. uri, včasih celo na 20 evrov za kilogram ali manj, če gre za že narezane gobe​. Lisičke so cenejše, njihova cena se giblje okoli 5 do 10 evrov na kilogram, odvisno od velikosti in kakovosti​.

Gobarska sezona bolj klavrna

»Sezona je letos bolj povprečna,« je za portal Sobotainfto povedala ena izmed branjevk.  Druga je dodala, da se je zaradi toplega septembra sezona gob premaknila za skoraj za en mesec: »Suša je bila predolga, zato tako dolgo ni bilo gob. Upamo, da bodo po deževju začele bolje rasti.«

Dodajmo, letošnja gobarska sezona v Sloveniji je bila nekoliko slabša kot običajno. Vzrok za to so bili predvsem vremenski pogoji, saj je dolgotrajna suša in toplo vreme v septembru zamaknilo začetek sezone. Zaradi pomanjkanja padavin gobarji dolgo niso našli veliko gob. Kljub temu je v zadnjih tednih zaradi jesenskega dežja prišlo do izboljšanja, zlasti na Gorenjskem, kjer je sedaj na voljo več gob, kot so jurčki in marele​. Kljub temu pa se pričakuje, da bo v nadaljevanju jeseni prišlo do boljšega pridelka gob, kar bi lahko znižalo cene​.

Cene gob se prilagajajo glede na povpraševanje in stanje na trg

Cene se sicer prilagajajo glede na povpraševanje in stanje na trgu, saj je letošnja sezona gob nekoliko slabša zaradi vremenskih pogojev​.

 

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekGradnja brunarice: Kje prihraniti in kakšne so dolgoročne finančne prednosti?
Naslednji članekKako masažni bazen izboljša vaše zdravje?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.