Natakarji razkrivajo: Toliko časa lahko sedite v kavarni, preden nam začnete iti na živce

Coffee shop worker preparing coffee on steam espresso coffee machine. Cropped shot of man working in coffee shop wearing an apron.
Foto: jacoblund iz iStock

Ker vse več ljudi danes dela na daljavo, ni presenetljivo, da je vaš najljubši kavarniški lokal morda postal vaš začasni pisarniški prostor. Vzdušje, ki ga ustvarjajo topli napitki, peciva, lahka glasba in prijetni pogovori z natakarji, je pogosto idealno za produktivno delo in izpolnjevanje obveznosti. Kljub temu, čeprav se vam obisk zdi nedolžen, si lastniki kavarn in natakarji v nekem trenutku zaželijo, da poberete svoje stvari in prepustite mesto drugim, piše HuffPost.

Postavlja se vprašanje, kako dolgo je primerno ostati?

Heather Perry, izvršna direktorica Klatch Coffee iz Kalifornije, pravi, da napitek v povprečju stane okoli 5 evrov, kar vam omogoča, da ostanete približno 90 minut. Zavestno ali ne, pogosto zavzamete dve do štiri mesta, odvisno od velikosti mize in dejstva, ali ste torbo pustili na sosednjem stolu. »Če sedite sami, delate in zavzamete mizo 90 minut za 5 evrov, je to precejšen strošek za lastnika,« pojasnjuje Perry. Če ostanete dlje, to lahko vpliva na zaslužek kavarne.

Kljub temu ne obstaja natančen odgovor na vprašanje, kako dolgo lahko ostanete. Natakarji svetujejo, da opazujete okolico in se odločite glede na situacijo. Na primer, sredino jutro morda ni tako problematično kot sobotno jutro, ko je gneča. Perry poudarja, da je pomembno biti pozoren na obliko in vzdušje prostora. Kavarne z odprtim razporedom, kavči in skupnimi mizami pogosto sporočajo, da ste dobrodošli, da ostanete dlje.

»Imamo kavarno, kjer se večina prometa odvija prek drive-thru, zato ljudje znotraj ostanejo več ur, kar ni problem,« pravi Perry in dodaja: »Nekateri naročijo en napitek, nekateri dva. V takih okoliščinah daljše bivanje ni velika težava.« Po drugi strani pa, če ni prostora za druge goste in ste že več ur tam z enim napitkom, je to jasen znak, da je čas za odhod.

woman holding filter coffee cub
Foto: Lensmir iz iStock

Po besedah Perry, postane težava očitna, ko ljudje zavzamejo večjo mizo, naročijo le en napitek in ostanejo dlje, poleg tega pa celo prinesejo hrano od zunaj. »To je trenutek, ko moje rdeče zastavice začnejo signalizirati, da nekaj ni v redu,« dodaja.

»To je posel, ne neprofitna organizacija«

Če ste edini gost, natakarji običajno nimajo nič proti daljšemu bivanju, pravi Chelsea Hewitt, vodja in barista v Good Seed Coffee Boutique. »Osebno mi ne moti, ko se ljudje zadržujejo. Veseli me, da se počutijo prijetno in želijo preživeti čas v našem prostoru,« pojasnjuje.

Pomembno je tudi, kako preživljate svoj čas v kavarni – ne glede na to, ali berete, delate na prenosnem računalniku ali se pogovarjate s prijatelji. Čeprav to ne določa, kako dolgo lahko ostanete, osnovna pravila bontona vedno veljajo. Alberto Battaglini, solastnik Pony Espressa v Santa Ynezu, opozarja, da je nevljudno preživeti ure ob eni kavi, uporabljati vse vtičnice in ne pustiti napitnine. »To je posel, ne neprofitna organizacija,« je dejal.

Priporočljivo je, da v kavarni kupite hrano, če jo ponujajo, namesto da bi prinašali svoje prigrizke, in da ne zavzemate prostora za videoklice. Prav tako premaknite svoje stvari s praznega stola, ohranjajte urejenost in naročite še nekaj, če se zadržujete dlje. Hewitt zaključuje: »Ljudje so pozabili na osnovna pravila obnašanja v družbenih okoljih. To je vaš ‘tretji prostor’, mesto med delom in domom. Spoštujte druge goste in zaposlene ter se svobodno zadržite nekaj časa.«

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRVecernji List
Prejšnji članekTo je razlog, da morate banane oprati takoj, ko pridete domov iz trgovine
Naslednji članek5 razlogov za nakup Boxspring postelje
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.