Teh 7 stvari je v 90-ih imel vsak, zdaj pa so vredne pravo malo bogastvo

Selling Pokemon Cards At Kingsday At Amsterdam The Netherlands 27-4-2023
Foto: Robert vt Hoenderdaal iz iStock

Če ste odraščali proti koncu prejšnjega stoletja, ste verjetno sprejeli vsak hit – bodisi ste za božič dobili igračko, ki so jo imeli vsi, zbrali ogromno zbirko videokaset ali našli zbirateljski predmet, ki ga hranite še danes.

1. FURBY

Obstaja velika verjetnost, da je to bilo na vašem seznamu božičnih želja leta 1998. Če imate originalnega Furbyja, omejeno izdajo ali redko različico, ali če ga nikoli niste vzeli iz originalne embalaže, lahko zanj dobite lepo vsoto. Na eBayu se prodajajo za približno 150 evrov.

2. POKEMON

Selling Pokemon Cards At Kingsday At Amsterdam The Netherlands 27-4-2023

Karte s temi liki so bile v tistem času velik hit, celo nekatere šole so prepovedale njihovo uporabo. Če imate kakšno kartico, ki leži v starem, prašnem omaru, lahko zaslužite precej denarja. CNN je leta 2022 poročal, da je bila izjemno redka kartica Pokémon Base Set Shadowless 1st Edition Holo Charizard iz leta 1999 prodana na dražbi za osupljivih 400.000 evrov (približno 303.000 evrov).

3. HARRY POTTER

Harry Potter in Kamen modrosti je bil prvotno objavljen junija 1997, ostalo pa je, seveda, zgodovina. Če ste bili eden prvih, ki so kupili izvod originalnega romana J. K. Rowling, ali ste vedeli, da lahko imate majhen zaklad na svojih policah? Spletna stran Mugglenet poroča, da lahko prvo izdanje te knjige, skupaj z originalno naslovnico in tipkarskimi napakami, doseže ceno od 30.000 do 50.000 evrov. Natisnjenih je bilo le 500 izvodov tega prvega izida, tako da so možnosti, da ga imate, majhne, vendar, če imate srečo, obiščite eBay ali First Edition Books, da preverite, koliko je vreden.

4. SUPER MARIO IGRA

"Gothenburg, Sweden - April 30, 2011: A  small collection of popular Super Mario video games from the electronics company Nintendo, isolated on white."

Bodimo iskreni, mnogi med nami smo v 90. letih preživeli preveč ur ob igranju Nintenda, ena izmed najbolj priljubljenih iger desetletja pa je bila Super Mario Bros. Mali italijanski vodovodar in njegov brat Luigi sta postala tako priljubljena, da so nastali nadaljevanja, spinoff filmi in celo hit singel, zahvaljujoč Ambasadorjem Funka z MC Mariom. Leta 2020 je bila zaprta kopija igre Super Mario Bros 3 prodana na dražbi za 156.000 evrov. Nekaj mesecev kasneje pa je neodprta kopija originalne igre prodana za približno 2 milijona evrov.

5. VIDEO KASETE

VHS videocassette is put into the video recorder to watch the video, another video cassette is on the video-tape recorder
Foto: axeiz77 iz iStock

V 90-ih, pred prihodom pretočnih platform, YouTuba in CBeebiesa, so bili Disneyjevi družinski filmi na VHS kasetah tisti, ki so poskrbeli za domačo zabavo. Mail Online je leta 2023 poročal, da se nekateri klasični filmi na eBayu prodajajo za petmestne zneske – vključno z redko izdajo filma 101 Dalmatinec, ki je bil še vedno v originalnem pakiranju, prodanega za 17.000 evrov.

6. HAPPY MEAL

"Ankara, Turkey - April 04, 2012: McDonald's child's Happy Meal gift box isolated on white background. McDonald's Corporation is the world's largest chain of hamburger fast food restaurants, serving around 68 million customers daily in 119 countries."

Happy Meali niso le za otroške posladke in rojstnodnevne zabave – vsakdo, ki jih je jedel kot otrok, ve, da so bili zraven igrače, običajno tematsko povezane s tekočimi promocijskimi kampanjami verige hitre prehrane. Kar morda ne veste, je, da vam lahko ta majhna plastična zbirateljska igrača, ki ste jo verjetno vrgli v predal in pozabili nanjo, zdaj prinese dovolj denarja, da si privoščite kar nekaj Happy Mealov.

7. POWER RANGERS

Power Rangers so danes enako priljubljeni kot v 90-ih, ne glede na to, ali še vedno gledate stare epizode serije, uživate v filmih ali imate radi figurice. Če imate kakšne originalne akcijske figurice iz 90-ih, lahko zanje dobite kar veliko denarja. Na eBayu se te figurice prodajajo za do 1.500 evrov.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKamini na bioetanol: Prednosti in slabosti
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.