Miti in resnice o ukrepih za varčevanje z elektriko

person push the button to turn on the monitor
Foto: Михаил Руденко iz iStock

Vsi varčujemo. Marsikdo že od malega, ko mu je oče rekel, naj hladilnik ne bo predolgo odprt, kaj šele da bi puščali prižgano luč. Časi se spreminjajo in s tem se spreminjajo tudi načini varčevanja z elektriko, pri čemur imamo v navadi še vedno tisto »staro šolo« Tako obstaja več mitov in resnic, povezanih z ukrepi za varčevanje z električno energijo, ki nam lahko pomagajo razumeti, kako učinkovito zmanjšati porabo energije v domu.

5 mitov o ukrepih za varčevanje z elektriko

Mit: Izklop televizorja prihrani največ energije.

Resnica: Čeprav je izklop televizorja, ko ga ne uporabljate, dobra navada, televizorji na splošno ne porabijo veliko energije v primerjavi z drugimi gospodinjskimi aparati. Na primer, velike naprave, kot so hladilniki, pralni stroji in sistemi HVAC, porabijo veliko več električne energije. Če pustite televizor v stanju pripravljenosti, lahko še vedno prispevate k porabi energije, zato lahko to odpravite z odklopom ali uporabo pametnega razdelilnika.

dishwasher control panel closeup. focus on eco program
Kateri miti o varčevanju z elektriko držijo in kateri ne? Foto: ronstik iz iStock

Mit: Naprave ne porabljajo elektrike, ko so izklopljene.

Resnica: veliko naprav še naprej uporablja »fantomsko« napajanje, tudi ko so izklopljene. Televizorji, igralne konzole, računalniki in druga elektronika lahko v stanju pripravljenosti porabijo majhne količine energije. Sčasoma se to sešteje. Če jih odklopite ali uporabite pametne vtičnice, lahko popolnoma prekinete napajanje.

Mit: Prižgane luči varčujejo z elektriko v primerjavi s pogostim prižiganjem in ugašanjem.

Resnica: To je pogosta napačna predstava. Sodobne žarnice, kot so LED in CFL, za vklop porabijo zelo malo energije, zato jih je veliko učinkoviteje ugasniti, ko zapustite prostor, tudi če vas ne bo le kratek čas.

Mit: Ročno pomivanje posode porabi manj energije kot pomivalni stroj.

Resnica: Pomivalni stroji, zlasti sodobni, energetsko učinkoviti modeli, porabijo manj vode in energije kot ročno pomivanje posode. Z umivanjem rok lahko dejansko porabite več tople vode in energije, še posebej, če pustite pipo odprto.

male hand unloading spoon from open automatic built-in dishwasher machine with clean utensils inside
Foto: Erstudiostok iz iStock

5 resnic o ukrepih za varčevanje z elektriko

Resnica: LED žarnice prihranijo precejšnjo količino električne energije.

LED žarnice porabijo do 80-90 % manj energije kot tradicionalne žarnice z žarilno nitko in trajajo veliko dlje. Zamenjava žarnic z žarilno nitko z LED je eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje porabe električne energije.

Resnica: če polnilnike izklopite, ko jih ne uporabljate, zmanjšate porabo energije.

Polnilniki za naprave, kot so pametni telefoni, prenosni računalniki in druga elektronika, še naprej črpajo energijo, tudi ko naprava ni povezana. Ta »vampirska moč« se lahko poveča, zato lahko prihranite energijo, če jih odklopite ali uporabite razdelilnik.

Resnica: uporaba energetsko učinkovitih naprav zmanjša porabo električne energije.

Home appliances and energy efficiency ranking. 3d illustration
Foto: george tsartsianidis iz iStock

Naprave, označene z najboljšimi ocenami ali drugimi certifikati o energetski učinkovitosti porabijo manj energije v primerjavi s starejšimi modeli. Naložbe v energetsko učinkovite hladilnike, pralne stroje, sušilne stroje in druge naprave lahko vodijo do dolgoročnih prihrankov pri računih za elektriko.

Resnica: nastavitev termostata na nekaj stopinj nižje pozimi ali višje poleti lahko prihrani energijo.

Vsaka stopinja, s katero termostat pozimi znižate ali poleti zvišate, lahko prihrani približno 1-3 % pri stroških ogrevanja in hlajenja. Majhne prilagoditve sčasoma naredijo opazno razliko.

Resnica: pranje oblačil v hladni vodi lahko prihrani energijo.

Ogrevanje vode za pranje perila porabi veliko električne energije. Z uporabo hladne vode lahko učinkovito očistite oblačila in znatno zmanjšate porabo energije.

Young woman or housekeeper has a laundry day at home, she takes the laundry or whites out of your washing machine or the dryer
Foto: kzenon iz iStock
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKako prepoznati znake, da je v vašem domu miš?
Naslednji članekSpoznajte prednosti masivne gradnje hiše
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.