Palačinke skozi čas: izvor, zgodovina in priljubljenost po svetu in v Sloveniji

White Chocolate And Raspberry Crepe with whipped cream, knife and fork served in dish isolated on dark background closeup top view of cafe baked dessert food
Foto: Waqar Hussain iz iStock

Izvor in zgodovina palačink

Palačinke imajo dolgo in bogato zgodovino, ki sega tisoče let nazaj. Prve omembe palačink najdemo že v antični Grčiji okoli leta 600 pr. n. št., ko je pesnik opisal toplo palačinko v svojih zapisih. V rimskem obdobju so bile palačinke priljubljene in so jih pripravljali z olivnim oljem in medom.

Arheološki dokazi kažejo, da so ljudje že v prazgodovini pripravljali jedi, podobne palačinkam, iz različnih vrst moke, kot so pšenična, koruzna ali riževa moka. V srednjem veku so se palačinke razvile v obliko, ki jo poznamo danes, z uporabo sestavin, kot so mleko, jajca, sladkor in maslo.

Razširjenost in priljubljenost po svetu

Palačinke so priljubljene po vsem svetu, vsaka kultura pa ima svoje različice in recepte. V Franciji so znane tanke palačinke, imenovane crêpes, ki jih pripravljajo iz pšenične ali ajdove moke. V ZDA so priljubljene debelejše palačinke, ki jih pogosto postrežejo z javorjevim sirupom in maslom. V Indiji so priljubljene dosa in uttapam, ki jih pripravljajo iz fermentirane riževe in lečine moke.

Palačinke v Sloveniji

V Sloveniji so palačinke prav tako zelo priljubljene. Tradicionalno jih pripravljamo iz pšenične moke, mleka, jajc in ščepca soli. Najpogosteje jih postrežemo z marmelado, čokoladnim namazom ali sladkorjem v prahu. Palačinke so pogosto na jedilniku za zajtrk, malico ali sladico.

Poleg klasičnih palačink so v Sloveniji priljubljene tudi različice, kot so ajdove palačinke, ki jih pripravljamo iz ajdove moke, ter palačinke z različnimi nadevi, kot so skuta, orehi ali sadje.

Zaključek

Palačinke so jed, ki je skozi zgodovino prečkala meje in se prilagodila različnim kulturam in okusom. Njihova preprostost in vsestranskost sta ključna razloga za njihovo priljubljenost po vsem svetu, vključno s Slovenijo. Ne glede na to, ali jih pripravljamo za zajtrk, kosilo ali sladico, palačinke ostajajo priljubljena jed, ki jo uživajo ljudje vseh starosti.

Izvrstne, unikatne in slastne recepte za palačinke najdete na seznamu receptov palačink Rokmar, kjer najdete tudi vse vrste dekorjev, posipov in aromatov za najboljše palačinke.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

info@rokmar.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članekKaj morate vedeti pred nakupom novega televizorja!
Naslednji članekTo napako z radiatorji dela večina ljudi, a mogoče jo je rešiti v samo dveh sekundah
logo rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Matjaž Lesjak
info@rokmar.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.