Sezona regrata je tu! Kar lahko pozdravi, ne zmorejo niti nekatera zdravila …

This year's first dandelion salad with warm potatoes is ready to eat. Ingredients: dandelion leaves, potatoes, lard, apple cider vinegar and salt.
Foto: Neizistrus iz iStock

Izjemne zdravilne lastnosti regrata so pravi dar narave. Ker spodbuja tvorbo žolča in znižuje raven holesterola, se korenina regrata v tradicionalni indijski medicini (ajurvedi) uporablja kot sredstvo za zdravljenje številnih resnih bolezni jeter, vključno s cirozo in hepatitisom. Poleg tega zdravilni sirup spodbuja tek, pospešuje delovanje želodca in lajša prebavne težave.

Sveže iztisnjen sirup iz regrata je zaradi snovi z močnim antibakterijskim in protivnetnim delovanjem pomemben tudi pri zdravljenju različnih okužb. Sveža stebla rastline so zelo učinkovita pri težavah z žolčnimi kamni, uravnavajo presnovo, čistijo kri in so odlično naravno zdravilo za želodec.

Dandelions in a Green Meadow with some blue flowers
Foto: Irina Khabarova iz iStock

Ne smemo pozabiti, da je regratov sok odlična izbira za sladkorne bolnike – popolnoma je neškodljiv, spodbuja nastajanje inzulina in ohranja nizko raven sladkorja v krvi.Ta napitek spodbuja potenje, razširja pore in ščiti našo kožo. Lahko se nanaša neposredno na aknasta področja in preprečuje mikrobiološke okužbe. Zaradi obilja vitamina C pospešuje celjenje ran in zmanjšuje vidnost brazgotin. Poleg tega je uspešen pri zdravljenju ekcemov, različnih zadebelitev na koži, lajša srbenje in rdečico.

Regrat je ena najbolj razširjenih divjih rastlin in ga pogosto štejemo za plevel, a v resnici skriva številne zanimivosti. Celotna rastlina je užitna – od korenine do cvetov – in bogata z vitamini A, C, K ter minerali, kot so železo, kalcij in kalij. Regrat se že stoletja uporablja v ljudskem zdravilstvu, saj spodbuja delovanje jeter, ledvic in prebave. Njegovi cvetovi se pogosto uporabljajo za pripravo sirupov, medtem ko iz korenin lahko pripravimo nadomestek za kavo. Znano je tudi, da ima diuretične lastnosti, zaradi katerih pomaga pri izločanju odvečne vode iz telesa. Zanimivo je, da se v tradicionalnih kuhinjah različnih kultur pojavlja kot dragocena sestavina solat, juh in čajev. Cvetovi se ob sončnem vzhodu odprejo in sledijo poti sonca, zvečer pa se ponovno zaprejo, kar daje rastlini še poseben čar.

Znanstveniki so dokazali, da ima ta blagodejna rastlina izjemno sposobnost izpiranja toksinov iz telesa, prav tako uspešno znižuje raven sečne kisline. Deluje tudi preventivno pri bolečinah in otrdelosti sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.