Na prvi pogled se zdi, da v kuhinji ne morete varčevati z energijo, vendar ni tako. S pametnim pristopom lahko že z minimalnim trudom privarčujete marsikateri kilovat energije in posledično tudi evro.
Nekaj osnovnih napotkov za varčno kuhanje in pečenje
- količina vode za kuho naj ne bo prevelika;
- hrana, kuhana v manjši količini vode, je navadno okusnejša;
- kuhajmo v pokritih posodah;
- kadar je le mogoče, uporabljajmo ekonom lonec;
- ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče oziroma plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre;
- hrana je okusnejša, če je ne razkuhamo. S skrajšanjem časa kuhanja prihranimo energijo in čas.
Kuhanje na klasičnem električnem štedilniku
- Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Majhna posoda na veliki plošči pusti povsem neizkoriščen obod, prek katerega energija uhaja v zrak;
- s kuhanjem v pokriti posodi lahko zmanjšamo porabo električne energije tudi do trikrat;
- kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči dovolj toplote, ki bo hrano skuhala do kuhanega;
- prednosti plinskega štedilnika pred električnim: velik izkoristek toplote (80-90 %), toplota je dostopna takoj po vžigu, manjše toplotne izgube.
Pečenje v pečici
- Pri pečicah, ki so dlje časa v uporabi, preverimo tesnjenje vrat;
- kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih;
- med peko vrata pečice odpirajmo čim manjkrat;
- če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljajmo čim pogosteje;
- ko je le mogoče, pecimo več jedi hkrati;
- za odtajevanje zmrznjenih jedi raje uporabljajmo mikrovalovko, če jo imamo;
- električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki bo jed spekel do konca;
- jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še bolje pa v mikrovalovnih pečicah.