Varčevanje energije v kuhinji

Na prvi pogled se zdi, da v kuhinji ne morete varčevati z energijo, vendar ni tako. S pametnim pristopom lahko že z minimalnim trudom privarčujete marsikateri kilovat energije in posledično tudi evro.

Nekaj osnovnih napotkov za varčno kuhanje in pečenje

  • količina vode za kuho naj ne bo prevelika;
  • hrana, kuhana v manjši količini vode, je navadno okusnejša;
  • kuhajmo v pokritih posodah;
  • kadar je le mogoče, uporabljajmo ekonom lonec;
  • ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče oziroma plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre;
  • hrana je okusnejša, če je ne razkuhamo. S skrajšanjem časa kuhanja prihranimo energijo in čas.

Kuhanje na klasičnem električnem štedilniku

  • Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Majhna posoda na veliki plošči pusti povsem neizkoriščen obod, prek katerega energija uhaja v zrak;
  • s kuhanjem v pokriti posodi lahko zmanjšamo porabo električne energije tudi do trikrat;
  • kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči dovolj toplote, ki bo hrano skuhala do kuhanega;
  • prednosti plinskega štedilnika pred električnim: velik izkoristek toplote (80-90 %), toplota je dostopna takoj po vžigu, manjše toplotne izgube.

 

Pečenje v pečici

  • Pri pečicah, ki so dlje časa v uporabi, preverimo tesnjenje vrat;
  • kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih;
  • med peko vrata pečice odpirajmo čim manjkrat;
  • če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljajmo čim pogosteje;
  • ko je le mogoče, pecimo več jedi hkrati;
  • za odtajevanje zmrznjenih jedi raje uporabljajmo mikrovalovko, če jo imamo;
  • električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki bo jed spekel do konca;
  • jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še bolje pa v mikrovalovnih pečicah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.