Ni še čas: strokovnjak razkriva, pri koliko stopinjah bi morali vklopiti ogrevanje

The white thermostat for adjusting the temperature of the central heating radiator is set to the off position.
Foto: Dmitrij Galacewicz iz iStock

S prihodom septembra jesen počasi prevzema primat, temperature pa začnejo padati. Ko se živo srebro spušča, bi morda želeli poseči po termostatu in vklopiti ogrevanje. Vendar po nasvetih strokovnjakov za vodovod še ni čas za to. David Doran iz podjetja Blackstone Plumbing & Heating Ltd, v raziskavi podjetja Yell, predlaga, da rahel občutek mraza ni  dovolj dober razlog za vklop ogrevanja, poroča Metro.

Priporoča, da počakate, dokler notranja temperatura ne pade pod 18°C. Za starejše osebe ali tiste s šibkejšim zdravjem se priporoča vzdrževanje temperature okoli 20°C, pri čemer je najpogosteje potrebno ogrevanje vklopiti v začetku ali sredi oktobra. Ena od pogostih zmot v zvezi z ogrevanjem je, da je energetsko bolj učinkovito centralno ogrevanje ves čas pustiti vklopljeno na nizki stopnji. David pojasnjuje, da je dejansko bolj učinkovito ogrevati hišo le takrat, ko je potrebno. Pametni termostati in časovni upravljalniki lahko pomagajo vzdrževati prijetno temperaturo ob manjši porabi energije.

Kaj pa ogrevanje ponoči?

Prav tako zviševanje temperature na termostatu ne bo hitreje ogrelo vašega doma – le povečalo bo porabo energije. Optimalno je termostat nastaviti med 18 in 21°C za najboljše ravnovesje med udobjem in učinkovitostjo. Tudi Davidov nasvet za nočno ogrevanje je preprost – ne puščajte ga vklopljenega. Namesto tega priporoča znižanje termostata ali uporabo debelejših odej in toplejših oblačil za varčevanje z energijo. Če imate termostatske ventile na radiatorjih, priporoča nastavitev temperature glede na prostor. Na primer, lahko zmanjšate ogrevanje v prostorih, ki se manj uporabljajo, kar vam bo pomagalo prihraniti energijo in denar.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNagrada Red Dot za Geberit AquaClean Alba
Naslednji članekKako čistiti parket? Ali dovolj pogosto čistite lesena tla?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.