Glede hladilnika ni dileme – postavimo ga tja, kjer je najbolj priročen oziroma se lepo sklada s preostalo opremo v prostoru. Kaj pa zamrzovalnik? Običajno v kuhinji ni prostora za veliko zamrzovalno omaro ali skrinjo, vseeno pa marsikomu prav pride.
Zamrzovalnik in viri toplote
Zamrzovalnika nikakor ne postavljamo v bližino radiatorja, pečice ali drugih grelnih teles. Od štedilnika mora biti oddaljena vsaj 3 cm, od peči (naj bo oljna ali na trda goriva) pa vsaj 30 cm.
Prostor
Stati mora na ravnih tleh in to tako, da je zadnji del vsaj 5 ali več cm odmaknjen od stene. Naj bo v prostoru, ki je suh in kjer je omogočeno zračenje.
Pri tem je dobro upoštevati, da nižja temperatura v okolju pomeni nižjo porabo, ki pa pri zamrzovalnih omarah oziroma skrinjah pogosto ni zanemarljiva. Običajno že proizvajalec v navodilih navede, kakšna naj bo temperatura okolja, v katerega lahko določen aparat postavimo.
Temperature glede na razred
SN (subnormalni): 10°C-32°C
N (normalni): 16°C-32°C
ST (subtropski): 16°C-38°C
T (tropski): 16°C-43°C
Vsekakor se izogibajte osončeni legi. Zimski vrt tako zagotovo ni dobra izbira, pa čeprav se morda zdi, da bi bila tam zamrzovalna omara manj moteča kot kje drugje v domu.
Urednica portala MojPrihranek.si