Gredo jajca v vodo takoj ali ko le ta zavre? To je pravilen postopek …

Eggs in the pan boiling with water bubbles cooking.
Foto: Luis Lima Jr iz iStock

Američanka Mary Frances Kennedy Fisher je bila kulinarična strokovnjakinja, ki je umrla leta 1992, vendar so njene kuharske knjige in nasveti še danes aktualni. Nedavno je ena izmed založniških hiš ponovno izdala njeno kuharsko knjigo How to Cook a Wolf, ki je bila prvotno predstavljena leta 1942.

Chicken eggs boil in water. Pan with the product on a gas stove.
Foto: Vladimir Kokorin iz iStock

V njej Mary med drugim govori o metodah, ki jih uporabljamo pri kuhanju jajc, in zakaj jih nekatere smatra za napačne. Poudarja, da je izraz ‘kuhati jajca’ pravzaprav netočen ter da je skrivnost uspešne priprave v tem, da se jajca v resnici ne kuhajo. Pojasnjuje, da se, ko jajce vržemo v vrelo vodo, rumenjak ohrani surov, medtem ko se beljak takoj skuha. Cilj je, da se vsi deli jajca kuhajo enakomerno in hkrati. Zato ponuja dve možnosti, ki po njenem mnenju prinašata dobre rezultate. Da bi preprečili pokanje lupine, predlaga, da jajce najprej prelijete s hladno vodo, nato pa ga postavite v vrelo vodo. Pustite ga na nizki temperaturi toliko časa, kolikor želite, pri čemer Fisher poudarja, da se bo jajce na ta način skuhalo prav tako hitro kot v vreli vodi, a bo bolje kuhano.

Boiled eggs cooked at the right time not overcooked The yolks are creamy. Placed on a woven bamboo tray front view
Foto: Songpoom iz iStock

Za drugo metodo predlaga, da v majhni posodi potopite jajce v hladno vodo, ki jo nato hitro segrejete. Takoj, ko voda zavre, je jajce kuhano in pripravljeno za uživanje. Priznava pa, da imajo te metode eno pomanjkljivost – nekoliko težje je olupiti lupino. Poleg tega bo na ta način kuhano jajce mehko, zato je to idealno za tiste, ki ne marajo trdo kuhanih jajc.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekToplotna črpalka Daikin Altherma 3R MT
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.