Marsikdo bi lahko predpostavljali, da alkohol po odprtju ohrani svojo kakovost neomejeno dolgo, vendar je to napačno prepričanje, celo za pijače z visoko stopnjo fermentacije in sladkorja. Vrhunec svoje kakovosti ohranjajo le določen čas. Poznavalec viskija, ki si želi, da bi ljubitelji teh pijač uživali v njih v najboljšem stanju, je delil informacije o obstojnosti različnih alkoholnih pijač in nasvete za njihovo ohranjanje svežine, poroča Express.
Daniel Ufland je razkril, da je ena najpogostejših napak predpostavka, da alkohol po odprtju traja večno, kar ni res. »Kolikor radi hranimo odlično steklenico viskija ali vina za posebne priložnosti, toliko čas pusti svoj pečat. Naj gre za starano rdeče vino ali vrhunsko vodko, pomembno je, da uživamo v njih, ko so na vrhuncu, in da vemo, kdaj jih je čas umakniti iz omare,« je pojasnil. Dodal je, da je za njegove kolege, ljubitelje viskija, dobra novica, da žgane pijače trajajo dlje kot večina drugih, vendar tudi te sčasoma izgubijo svoj značaj.
»Izkušnja uživanja bogatih okusov ni le v ohranjanju, ampak v tem, da jih doživimo, preden izginejo. Vino in pivo pa imata po odprtju bistveno krajši rok trajanja, kar se opazi, ko ne okusita več tako, kot bi morala. Zadnja stvar, ki si jo kdo želi, je ponuditi pijačo, ki je izgubila svoj čar. Na koncu gre za razumevanje svojih pijač, uživanje v njih v najboljšem stanju in pravilno shranjevanje,« je razložil.
Vino
Ljubitelji vina opažajo, da je vino občutljivo na zrak, saj se oksidacija začne takoj, ko zamašek poči, kar spremeni njegov okus in barvo. Trajanje po odprtju je odvisno od vrste vina. Bela in rose vina ohranijo svoj okus le tri do pet dni po odprtju. “Za upočasnitev oksidacije je potrebno steklenico dobro ponovno zapreti in jo shraniti v hladilniku. Če jo pustite zunaj, boste namesto vina postregli jabolčni kis,” je povedal Ufland.
Pri rdečih vinih lahko le-ta ohranijo svoj značaj do tri ali štiri dni, če so zamašena in shranjena v hladnem in temnem prostoru. Vendar pogosto že po 48 urah začnejo izgubljati svojo moč in nakazujejo kislost. Kar zadeva penine, vključno s šampanjcem, je njihova obstojnost izjemno kratka. »Penine, kot je šampanjec, so najbolj občutljive. Peneč občutek izgine v enem do dveh dneh, tudi če so zaprte z zamaškom,« je dejal strokovnjak.
Pivo
Po odprtju piva njegova svežina skoraj takoj izgine zaradi peneče narave. Svetla piva in lagerji imajo krajši rok trajanja. “Po enem ali dveh dneh začne okus pešati,” je pojasnil Ufland. Za optimalno shranjevanje priporočamo hladen, zaprt prostor, vendar je najbolje, da jih popijete kmalu po odprtju.
Slavni hmeljni okus IPA piv s svojo izrazito karakteristiko se lahko za kratek čas bori proti znakom kvarjenja, a običajno izgubi bogat okus že po enem ali dveh dneh. »Vonj hmelja in grenkoba, ki definirata IPA piva, hitro izgineta, ko sta izpostavljena zraku,« je pojasnil Ufland. Gostejše pijače, kot so stouti in porterji, so nekoliko bolj odporne.
Lahko imajo nekoliko daljši rok trajanja kot njihovi lažji kolegi, potencialno največ tri dni, vendar kot opozarja Ufland, “bogati, praženi profili se bodo začeli izgubljati.” Za entuziaste, ki uživajo v zapletenih mešanicah craft piv z dodatki sadja, zelišč ali celo začimb, je zgodba manj vesela. Po odprtju ta piva hitro izgubijo svoje lastnosti, različni okusi, ki so ključni za njihovo prepoznavnost, pa se pogosto hitro ublažijo, kar vodi v precej pust okus v manj kot 24 urah.
Žgane pijače
Pijače, kot so viski, vodka in rum, se uspešno upirajo času. »Kar zadeva odpornost na čas, so žgane pijače znane po svoji trajnosti. V njih lahko uživate veliko dlje po odprtju v primerjavi s pivom ali vinom, vendar se ne slepite. Tudi žgane pijače začnejo izgubljati svoj značilni značaj, čeprav šele po dveh letih ali več,« je pojasnil Ufland.
Viski, vodka, rum in džin imajo robustnost, ki jim daje dolgotrajnost po odprtju. Njihova visoka vsebnost alkohola deluje kot naravni konzervans, kar omogoča večini žganih pijač, da ohranijo svoje osnovne lastnosti približno dve leti, če so pravilno shranjene: v mirnih, hladnih pogojih brez svetlobe, z zamaškom, ki je tesno zaprt. Vendar pa, ko se količina tekočine v steklenici zmanjšuje, se poveča prostor za oksidacijo, kar subtilno vpliva na okus z vsakim dnem.
Dobro je vedeti …
Ne glede na to, ali gre za starano vino Cabernet ali zanesljiv lager, bodo nepogrešljivi znaki pokazali, ali je pijača pokvarjena. Kisli vonj, grda plesen, motnost ali kakršen koli nenavaden okus so jasni znaki, da je čas, da pijačo zavržete. Ljubitelji vina bodo prav tako lahko opazili spremembo odtenka ali oster vonj po kisu.
Pivo lahko izgubi svojo penečnost in pridobi grenak okus, medtem ko lahko alkoholne pijače, ki so sicer “boljše” v soočanju s časom, izgubijo svojo prepoznavno aromo ali delujejo razvodnjeno po prevelikem stiku s kisikom. “+»Ko sem v dvomih, preprosto zaupam svojim čutom. Če ima pijača čuden vonj, okus ali videz, jo je bolje zavreči, kot tvegati pitje nečesa, kar se je pokvarilo, še posebej vina ali piva,« je povedal Ufland.
V ozadju izgube čara vaših najljubših pijač se skriva oksidacija, ki je še posebej neprizanesljiva do vin in piv. Ta proces vpliva na njihov vonj in okus, ko kisik začne delovati.
Urednik portala MojPrihranek