Peki papir je lahko nevaren za zdravje! Takoj ga odstranite iz doma, znano, zakaj je tako škodljiv …

Line a baking tray with baking paper and cut the roll with scissors
Foto: Pawel Kacperek iz iStock

Peki papir običajno vsebuje silikonski premaz, ki mu omogoča odpornost na maščobo, vlago in toploto. Vendar pa lahko proces beljenja, ki se uporablja pri njegovi proizvodnji, privede do prisotnosti dioksina – strupene snovi, ki se sprošča pri visokih temperaturah in je povezana z razvojnimi in reproduktivnimi motnjami.

Tveganje silikonskega premaza

Silikonski premaz lahko ob segrevanju, še posebej v stiku z olji, sprošča kemikalije. Čeprav je FDA (Uprava za hrano in zdravila) odobrila uporabo silicijevega dioksida, ni dovolj raziskav, ki bi preučile morebitne škodljive učinke. Študije so pokazale, da so siloksani, ki jih najdemo v nekaterih silikonskih izdelkih, lahko povezani z rakom in hormonskimi motnjami.

Zdravju prijaznejše alternative

Če želite bolj zdravo možnost, razmislite o uporabi materialov, kot so nerjaveče jeklo, keramika, steklo ali netoksične silikonske podloge, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Bakrena posoda in leseni cedrovi podstavki za peko so prav tako odlične alternative peki papirju.

Peki papir, znan tudi kot pergamentni papir, je nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, saj preprečuje prijemanje hrane na pekače in olajša čiščenje. Običajno ima silikonski premaz, ki mu daje odpornost na toploto, vlago in maščobo, zaradi česar je zelo praktičen pri peki peciva, kruha in drugih jedi. Prednosti peki papirja so, da preprečuje prijemanje hrane na pekače in ponve, olajša čiščenje, omogoča enakomerno peko ter zmanjša potrebo po dodatnih maščobah

Peki papir je praktičen, vendar je pomembno poznati morebitna tveganja, kot sta beljenje in silikonski premaz. Izbira okolju prijaznejših in varnejših materialov lahko prispeva k bolj zdravemu kuhanju.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.