
Peki papir običajno vsebuje silikonski premaz, ki mu omogoča odpornost na maščobo, vlago in toploto. Vendar pa lahko proces beljenja, ki se uporablja pri njegovi proizvodnji, privede do prisotnosti dioksina – strupene snovi, ki se sprošča pri visokih temperaturah in je povezana z razvojnimi in reproduktivnimi motnjami.
Tveganje silikonskega premaza
Silikonski premaz lahko ob segrevanju, še posebej v stiku z olji, sprošča kemikalije. Čeprav je FDA (Uprava za hrano in zdravila) odobrila uporabo silicijevega dioksida, ni dovolj raziskav, ki bi preučile morebitne škodljive učinke. Študije so pokazale, da so siloksani, ki jih najdemo v nekaterih silikonskih izdelkih, lahko povezani z rakom in hormonskimi motnjami.
Zdravju prijaznejše alternative
Če želite bolj zdravo možnost, razmislite o uporabi materialov, kot so nerjaveče jeklo, keramika, steklo ali netoksične silikonske podloge, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Bakrena posoda in leseni cedrovi podstavki za peko so prav tako odlične alternative peki papirju.
Peki papir, znan tudi kot pergamentni papir, je nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, saj preprečuje prijemanje hrane na pekače in olajša čiščenje. Običajno ima silikonski premaz, ki mu daje odpornost na toploto, vlago in maščobo, zaradi česar je zelo praktičen pri peki peciva, kruha in drugih jedi. Prednosti peki papirja so, da preprečuje prijemanje hrane na pekače in ponve, olajša čiščenje, omogoča enakomerno peko ter zmanjša potrebo po dodatnih maščobah
Peki papir je praktičen, vendar je pomembno poznati morebitna tveganja, kot sta beljenje in silikonski premaz. Izbira okolju prijaznejših in varnejših materialov lahko prispeva k bolj zdravemu kuhanju.
Urednik portala MojPrihranek