Pokanje jajc med kuhanjem ni več težava! Dodajte to v vodo, olupila se bodo v enem samem potegu

Cooking Eggs
Foto: Charlie4mav iz iStock

Velikonočni prazniki so pred nami, z njimi pa prihaja tudi prijetno družinsko druženje ob nepogrešljivi tradiciji barvanja jajc. Medtem ko gospodinje že načrtujejo barve, vzorce in tehnike okraševanja, se iz leta v leto ponavlja ista skrb – kako skuhati jajca, da ostanejo cela in ne popokajo?

cooking brown chicken eggs in boiling water on electric stove, closeup, elevated view
Foto: orinoco-art iz iStock

Da jajca ostala lepa in primerna za okraševanje, je pomembno biti pozoren že med kuhanjem. Izkušnje mnogih žensk so pokazale, da lahko navadna rezina limone v vodi naredi čudež. Limonin sok namreč utrdi jajčno lupino in preprečuje pokanje zaradi toplote. Poleg tega limonina kislina zmehča zunanjo plast lupine, zato se jajca po ohlajanju lažje lupijo.

Pobarvana jajca izvirajo iz poganskih časov, ko so simbolizirala pomlad, plodnost in ponovno rojstvo narave. Kasneje je krščanstvo ta simbol prevzelo in ga povezalo z Jezusovim vstajenjem ter zmago življenja nad smrtjo. V mnogih državah, tudi v Sloveniji, je rdeča barva najbolj tradicionalna, saj naj bi predstavljala Kristusovo kri.

Najstarejša znana pobarvana jajca izvirajo iz Perzije, Egipta in Kitajske, kjer so jih ljudje podarjali ob praznovanju pomladi. Prva čokoladna velikonočna jajca pa so se pojavila v Franciji in Nemčiji v 19. stoletju, in sicer kot luksuzne slaščice, ročno izdelane in pogosto napolnjene s presenečenji.

Velikonočna jajca se pogosto uporabljajo tudi v različnih igrah – na primer v trkanju jajc, kjer zmagovalec ostane z nepoškodovanim jajcem, ali v lovu na velikonočna jajca, ki je priljubljena predvsem med otroki v anglosaksonskih državah.

Zanimivo je tudi, da je prvo jajce, ki se pobarva – t. i. “čuvarkuća” – običajno rdeče in naj bi po ljudskem verovanju ščitilo dom pred nesrečo in boleznijo, zato ga hranijo celo leto.

Velikonočna jajca so torej veliko več kot le dekoracija – nosijo s sabo bogato zgodovino, simboliko in tradicijo, ki se skozi stoletja ni izgubila, ampak je postala še bolj raznolika in barvita.

Trik je enostaven, poceni in povsem naraven, rezultat pa so popolno kuhana jajca, pripravljena za barvanje. Če si želite, da letos vse poteka brez živciranja in lomljenja, ne pozabite v vodo dodati rezine limone. Hvaležne vam bodo tako barve kot vaši domači.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.