To je 6 živil brez roka trajanja – nekatera se lahko uporabljajo še stoletja po tem, ko so proizvedena!

Cropped hand holding jar of spices on kitchen.
Foto: Hazal Ak iz iStock

Vedno je dobro imeti določeno zalogo hrane v kuhinjskih omaricah ali shrambi, za situacije, ko ne morete iti v trgovino ali ko pridejo nenapovedani gostje in morate nekaj na hitro skuhati. Težava je v tem, da ima večina živil določen rok uporabe in jih pogosto zelo hitro ne uporabimo. Vendar pa obstajajo tudi živila, ki jih lahko pravilno hranite leta, celo stoletja. To je nekaj teh živil.

Med

Že vrabci na vejah poznajo zgodbo, kako so raziskovalci v piramidah našli med, ki je bil kljub temu, da je bil tam več tisočletij, popolnoma zdrav. Tudi če začne kristalizirati, ne skrbite, to je normalno, in če vam v takšni obliki ni všeč, kozarec pred uporabo preprosto segrejte v topli vodi.

honey pouring from dipper in glass jar and honeycomb on clay plate on wooden table
Foto: Alter_photo iz iStock

Beli riž

Če ga boste hranili na primernem mestu, kjer ga boste zaščitili pred prahom, plesnijo in podobnimi zunanjimi vplivi, bo riž zdržal leta. To pravilo pa ne velja za rjavo, ki vsebuje naravna olja, zaradi česar ji po določenem času poteče rok uporabe.

Suh fižol

Pomembno je tudi, da ga dobro skladiščimo in preprečimo stik z vlago in prahom. V pravih pogojih lahko ta hrana zdrži približno 30 let. Če pa kuhate tako star fižol, se zavedajte, da okus morda ne bo popoln.

Morska sol

Sol je natrijev klorid, naravna spojina, ki jo najdemo v naravi. V takšni obliki, kot jo uporabljamo v kuhinji, lahko zdrži večno, vendar jodiranje skrajša rok trajanja, zato je na dolgi rok bolje uporabiti morsko sol.

Crystals of shallow salt in a scoop, spoon on a dark gray table. Background for advertising salt. Table salty. Salted food
Foto: Detry26 iz iStock

Sladkor

Sladkor ne podpira rasti bakterij, kar zagotavlja njegovo dolgoživost. Včasih se lahko strdi v grudice, a tudi takrat je uporaben. To velja tako za beli kot za rjavi sladkor.

Močne alkoholne pijače

Brandy, vodka, viski, gin… Zaradi visoke vsebnosti alkohola lahko zdržijo leta. Resda nekateri sčasoma izgubijo okus, a to ne pomeni, da še vedno niso zdravi za uživanje.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKako humano uloviti miš
Naslednji članekRevolucionarna aplikacija za zaslužek z umetno inteligenco zdaj dostopna javnosti
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.