Vedno je dobro imeti določeno zalogo hrane v kuhinjskih omaricah ali shrambi, za situacije, ko ne morete iti v trgovino ali ko pridejo nenapovedani gostje in morate nekaj na hitro skuhati. Težava je v tem, da ima večina živil določen rok uporabe in jih pogosto zelo hitro ne uporabimo. Vendar pa obstajajo tudi živila, ki jih lahko pravilno hranite leta, celo stoletja. To je nekaj teh živil.
Med
Že vrabci na vejah poznajo zgodbo, kako so raziskovalci v piramidah našli med, ki je bil kljub temu, da je bil tam več tisočletij, popolnoma zdrav. Tudi če začne kristalizirati, ne skrbite, to je normalno, in če vam v takšni obliki ni všeč, kozarec pred uporabo preprosto segrejte v topli vodi.
Beli riž
Če ga boste hranili na primernem mestu, kjer ga boste zaščitili pred prahom, plesnijo in podobnimi zunanjimi vplivi, bo riž zdržal leta. To pravilo pa ne velja za rjavo, ki vsebuje naravna olja, zaradi česar ji po določenem času poteče rok uporabe.
Suh fižol
Pomembno je tudi, da ga dobro skladiščimo in preprečimo stik z vlago in prahom. V pravih pogojih lahko ta hrana zdrži približno 30 let. Če pa kuhate tako star fižol, se zavedajte, da okus morda ne bo popoln.
Morska sol
Sol je natrijev klorid, naravna spojina, ki jo najdemo v naravi. V takšni obliki, kot jo uporabljamo v kuhinji, lahko zdrži večno, vendar jodiranje skrajša rok trajanja, zato je na dolgi rok bolje uporabiti morsko sol.
Sladkor
Sladkor ne podpira rasti bakterij, kar zagotavlja njegovo dolgoživost. Včasih se lahko strdi v grudice, a tudi takrat je uporaben. To velja tako za beli kot za rjavi sladkor.
Močne alkoholne pijače
Brandy, vodka, viski, gin… Zaradi visoke vsebnosti alkohola lahko zdržijo leta. Resda nekateri sčasoma izgubijo okus, a to ne pomeni, da še vedno niso zdravi za uživanje.
Urednik portala MojPrihranek