V vodo, v kateri kuhate jajca, dodajte 1 sestavino! Ne bodo počila in olupila se bodo brez težav

Eggs being boiled in boiling water in a pot
Foto: Jae Young Ju iz iStock

Za vsak problem obstaja rešitev, bi rekli mnogi. Očitno je tako tudi, ko gre za kuhana jajca. Gre za fantastičen trik, ki vam bo olajšal življenje. Strokovnjaki pravijo, da so jajca, stara med 7 in 10 dni, idealna za kuhanje in jih je najlažje olupiti. Verjetno ste že opazili, da nekatera jajca olupite brez težav, druga pa, čeprav so bila v isti škatli, povzročajo preglavice. Ko začnete kuhati jajca, v vodo dodajte še rezino limone. To je pomembno, saj bodo jajca po termični obdelavi ostala cela in ne bodo počila.

Zakaj se jajca kuhajo z limono?

Limonin sok bo pomagal, da jajca med kuhanjem ne počijo, prav tako pa bo pripomogel k lažjemu lupljenju. Zaradi kislosti se bo lupina zlahka odstranila. Letos vsekakor preizkusite kuhati jajca z limono – navdušeni boste nad rezultatom.

Jajca so res fascinantna živila, polna zanimivosti. Barva lupine, bodisi bela ali rjava, ne vpliva na okus ali hranilno vrednost jajca – ta je odvisna le od pasme kokoši. Sveža jajca se težje lupijo, ker imajo manj zraka med lupino in membrano, zato so za kuhanje in enostavno lupljenje bolj primerna tista, stara od 7 do 10 dni. Obstaja tudi preprost test svežine – če jajce v kozarcu vode potone in ostane ležati na dnu, je sveže, če pa plava, je staro, saj se v njem nabere zrak. Zanimivo je tudi, da se rumenjak pri svežem jajcu po kuhanju obdrži na sredini, pri starejšem pa se premakne bližje lupini. Jajca dihajo skozi majhne pore na lupini, kar pomeni, da lahko vase vpijejo močne vonjave iz okolice – zato jih je najbolje hraniti stran od močno dišečih živil.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.