Kako pravilno skuhati jajca, ne da bi počila, je pogosto vprašanje, a vendar je potrebno vedeti, kako jih sploh pravilno skuhati. Upoštevajte, da se bližajo velikonočni prazniki, ko skuhamo veliko jajc, zato bodo ti nasveti pomembni za vas, na primer, da jajca med kuhanjem ne počijo.
Vse je odvisno od temperature
Kuhana in pobarvana jajca so eden od simbolov praznika. In mnogi ljudje so navajeni kuhati jajca tako, da jih dajo v hladno vodo. Vendar ta metoda ni vedno najboljša.
Izbira temperature vode je odvisna od tega, kje in pri kakšni temperaturi so bila jajca shranjena. Če so bili v hladilniku, jih je priporočljivo dati v hladno vodo. Nenadna sprememba temperature lahko povzroči, da lupina poči. Če so se jajca nekoliko segrela, na primer eno uro na sobni temperaturi, jih lahko damo v vrelo vodo.
Zakaj jajca pokajo?
Z močnim padcem temperature se protein, nahaja se v bližini lupine, hitro segreje in razširi. Ker jajčna lupina ni elastična, se ne more raztegniti in zato poči. Kako preprečiti torej pokanje jajc. Jajc iz hladilnika ne dajajte v vročo vodo; začnite jih kuhati v hladni vodi; dodajte nekaj soli v vodo.
Ne pozabite, da je optimalen čas kuhanja za mehko kuhana jajca 3-4 minute, za omleto 4-5 minut, za trdo kuhana jajca 7-10 minut. Za lažje lupljenje jajc pa jih lahko po kuhanju za nekaj minut postavite v hladno vodo.
Urednik portala MojPrihranek