
Ali ste vedeli, da je lahko v vašem hladilniku (in verjetno tudi je) nekaj zelo nevarnega? Veste, kaj bi to lahko bilo? Posode za prenašanje hrane, posode za ostanke in druge posode za shranjevanje hrane so priročne, kadar želimo ohraniti svežino hrane. Toda materiali, ki jih uporabljate, lahko vsebujejo eno najbolj strupenih snovi v vašem hladilniku – bisfenol A.
Ta kemikalija je znana kot BPA. Podjetja so jo začela uporabljati že v 60. letih prejšnjega stoletja pri proizvodnji plastičnih materialov. Eden izmed teh je priljubljeni Tupperware, ki izdeluje plastenke za vodo in druge plastične izdelke. BPA se prav tako uporablja za ”premazovanje notranjosti kovinskih izdelkov, kot so konzerve za hrano, pokrovčki za steklenice in cevke”, navaja klinika Mayo.
Ko hrana pride v stik s plastiko, kovino ali drugimi materiali, obstaja možnost, da absorbira del kemikalije BPA. Čeprav Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) preverja hrano pred prodajo, navajajo, da je majhna količina BPA varna za uživanje.
Pozor, predpisi so bili spremenjeni
Vendar pa je FDA v letih 2012 in 2013 spremenila predpise, ki se nanašajo na polikarbonatne smole na osnovi BPA v določenih plastičnih izdelkih. To vključuje otroške stekleničke, lončke s slamico, mlečne formule in druge posode za otroško hrano. A spremembe niso bile uvedene zaradi varnostnih razlogov.

Spremembe so bile uvedene, ker je bila “ta uporaba trajno in popolnoma opuščena”, navaja FDA. Če so nerojeni otroci, dojenčki in majhni otroci izpostavljeni kemikaliji BPA, to lahko vpliva na prostato in možgane, pravi klinika Mayo. Raziskave pa kažejo tudi na možno povezavo med uživanjem BPA in zvišanim krvnim tlakom pri odraslih.
Kaj torej storiti?
Zdravniki s Harvarda svetujejo previdnost pri izpostavljenosti tej kemikaliji in priporočajo, da uživamo več sveže hrane namesto konzervirane. Prav tako priporočajo nakup steklenic za vodo in posod za hrano brez BPA.
Izogibajte se segrevanju plastike v mikrovalovni pečici ali pranju v pomivalnem stroju, “ker jo toplota sčasoma lahko razgradi in omogoči, da BPA preide v hrano,” pravi klinika Mayo.
Poleg tega obstajajo tudi drugi materiali brez strupenih snovi, kot so steklo, nerjaveče jeklo in porcelan, poroča Eat This, povzema pa N1.
Vas zanima, kateri del vašega hladilnika je najbolj umazan?
Čiščenje hladilnika mnoge gospodinje prihranijo za generalno čiščenje. Ko pride na vrsto kuhinja, se začne veliko opravilo – odmrzovanje hladilnika, iz njega se vzame vsa hrana in začasno shrani na drugih hladnih mestih v hiši. A vsi vemo, da se tega ne da početi pogosto, poleg tega pa številnih delov hladilnika niti ni treba pogosto čistiti.
Kljub temu je raziskava ameriške znanstvene fundacije pokazala, da je najbolj umazan del hladilnika predal ali košara za sadje in zelenjavo. Ker večina gospodinj sadja in zelenjave pred shranjevanjem v hladilnik ne opere – saj se tako hitreje pokvari – je logično, da je ravno ta predal najbolj umazan, poroča Mondo.
Za njegovo čiščenje ni treba niti odmrzniti hladilnika, kar pomeni, da lahko preskočite dolgotrajen postopek. Dovolj je, da predal preprosto vzamete iz hladilnika, začasno prestavite živila in ga dobro obrišete z razkužilom. To je lahko tudi običajna, močnejša raztopina vode in alkoholnega kisa, katerega vonj hitro izgine. Obrišite s suho, čisto krpo in predal je pripravljen za vrnitev v hladilnik.
Urednik portala MojPrihranek