Mini kompostnik so razglasili za produkt leta 2019

Na velikem Sejmu cvetja Chelsea so tudi letos razglasili produkt leta. Za 2019 si je ta laskavi naziv prisvojil mini kompostnik HOTBIN Mini Composter.

Gre za kompostnik, ki je ravno prav velik za običajna gospodinjstva, primeren tudi za majhne vrtove in je pravzaprav pomanjšanja in ožja različica klasičnega kompostnika. Vanj je mogoče naložiti 100 litrov odpadkov, kar je odlično tudi, če v gospodinjstvu živi le ena oseba ali dve.

Zanj je v Veliki Britaniji treba odšteti 150 funtov (170 evrov). Obstaja tudi 200-litrska različica za večja gospodinjstva, družine. Tudi cena je nekoliko višja, 249 funtov (280 evrov).

Prednosti

HOTBIN ima izdelan sistem za zbiranje vide, ki se izceja, Gre za tekočino, ki se naravno proizvaja med postopkom vročega kompostiranja, Tekočino, ki se nabira v kompostu, lahko uporabimo kot naravno tekoče gnojilo.

Preko poševne notranje osnove se izcedna voda, torej naravno gnojilo, usmerja proti drenažnemu pokrovu. Pokrov je tesno zaprt zaradi posebnega tesnila. To ustavi vodo, ki prodre v proces kompostiranja, ko pada dež. Hkrati dobro zadržuje toploto.

KompostnikIzbira komposntika

Če si namesto kupljenega kompostnika želite uporabljati kompostnik domače izdelave, se lahko lotite tudi tega ne prav zahtevnega podviga. Izdelajte ga iz lesenih desk, nikar ne pozabite naluknjati dna, da se lahko izceja nastala odcedna voda. Nekaj prodnikov na dnu bo odlična izbira, da se bo tekočina lažje odcejala. Za lažje zajemanje komposta si na spodnjem delu omislite loputo, da boste lažje zajeli kompostnik in ga uporabili.

V kolikor ste sprejeli odločitev, da na vrt postavite kompostnik, upoštevajte nekaj napotkov:

    • ne postavljajte ga neposredno na sonce;
    • naj ne bo daleč od zelenice;
    • če je le mogoče, ga postavite blizu vode, saj potrebuje vlago.

Neprijeten vonj

Ta je lahko le posledica napačnega kompostiranja. Preden odložite nek odpadek na kompostnih, se prepričajte, da vanj odlagate prave stvari.

Organski kuhinjski odpadki

    • Olupki in obrezki zelenjave in sadja,
    • čajne vrečke in kavno usedlino,
    • pokošeno travo,
    • listje,
    • odpadke z vrta in sadovnjaka,
    • drobno narezane vejice ali žaganje,
    • stebla zelenjave (na primer paradižnikov ali buč, ko jih populite z gredic),
    • slamo,
    • kavo, jajčne lupine,
    • lesni pepel.

V kompostnik NE odlagajte:

    • kuhane hrane,
    • kosti,
    • maščobe,
    • iztrebki,
    • ostanki mlečnih izdelkov,
    • meso,
    • ostanki čebule, česna,
    • ostanki agrumov.

Kako do najboljšega komposta?

Kompost je pravi po komaj letu dni, ko postane temno rjav. Vonj pravega komposta ni nikoli povsem neprijeten. Da bi bil zares hranljiv, je potrebno kombinirati zelena in rjava gradiva. Potrebuje nekaj vlage, koristno je dodajanja papirja za zagotavljanje zračnosti, kartonaste embalaže jajc, papirnate brisačke.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekArkit – zvezdnik bolj obremenjenih prostorov
Naslednji članekKdaj in kakšno klimatsko napravo naj kupim
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.