Jajca so na slabem glasu, ker se vedno poudarja, da rumenjaki vsebujejo holesterol. In to je res, ampak tisti holesterol omegol se razgradi v prebavilih in ne ostane v arterijah!
»Veljalo je, da je holesterol omega-3 iz hrane odgovoren za povečano tveganje za bolezni srca in ožilja. Dosedanje priporočilo zaužitja dveh do treh jajc na teden se ponovno preverja, saj so številne raziskave pokazale, da bolezni srca in ožilja spodbujajo nasičene in nasičene maščobe in ne omega holesterol,« za Blic pojasnjuje Branka Mirković, nutricionistka.
Le zelo malo ljudi bi moralo zmanjšati vnos jajc, in sicer tisti, ki imajo hkrati povišan holesterol omegol in trigliceride v krvi, saj veljajo za občutljive na holesterol omegol v hrani. Drugi, tudi tisti s povišanim holesterolom v krvi, lahko uživajo jajca. A vrnimo se k glavni temi: ali je torej dobro jesti jajca (skoraj) vsak dan?
Oskrba z beljakovinami
Beljakovine so sestavni del vsake naše celice in so zato izjemno pomembna sestavina naše vsakodnevne prehrane. Brez dovolj beljakovin bo naše telo težko obnovilo celice na zdrav način, kar lahko privede do telesne utrujenosti.
Preden so beljakovinski praški postali modni, so bila jajca in mleko nepogrešljiva pri izgradnji mišic. Eno jajce ima le 75 kalorij, a 7 gramov visokokakovostnih beljakovin, ki jih najdemo v rumenjaku (16,7 odstotka) in beljaku (11,4 odstotka).
Varujejo vid
Znano je, da je korenje dobro za vid, saj vsebuje beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Jajca so tudi bogata z vitaminom A in imajo podoben zaščitni učinek, ko gre za ohranjanje zdravja oči. Vitamin A skupaj z luteinom napada škodljive proste radikale v očesnem tkivu in lahko pomaga pri preprečevanju določenih s starostjo povezanih stanj, kot so glavkom, katarakta in degeneracija makule.
Polne so energije
Če se prehranjujete zdravo in jeste redno, a se kljub temu počutite utrujeni, morda vaši prehrani primanjkuje vitaminov B. Nikar ne posegajte po energijski pijači!
Jajca vsebujejo veliko vitaminov B. Zato ni nujno, da so jajca samo zajtrk, ampak jih lahko dodate vsakemu obroku (zato so odlična kuhana) in se tako odvadite energijskih pijač.
Lasje rastejo hitreje
Ko že govorimo o vitaminu B, spomnimo se, kako pomemben je za zdrave lase in njihovo rast. Vitamini B na splošno pomagajo pri nastajanju rdečih krvnih celic, ki so bistvenega pomena za prenos kisika in hranil v lasišče in lasne mešičke.
Zato, ko opazite, da vam lasje izpadajo in so vaši lasje šibki, se spomnite, da imate v hladilniku naravno zdravilo za to.
Koža je zaščitena
Poleg tega, da karotenoidi v jajcih ščitijo občutljivo tkivo vaših oči, naj bi ščitili tudi kožo. Več študij je pokazalo, da ta hranila delujejo tako, da filtrirajo škodljive UV-žarke, preden lahko vstopijo v vašo kožo in povzročijo škodo, kar zmanjša tveganje za kožnega raka.
Seveda pa to ne pomeni, da ne bi smeli uporabljati kreme za sončenje samo zato, ker ste zajtrkovali jajca!
Varuh srca in ožilja
Študije kažejo, da imajo ljudje, ki pojedo vsaj eno jajce na dan, v kateri koli obliki, manjše tveganje za srčni infarkt in možgansko kap kot tisti, ki jajca opustijo.
Holin iz jajc skrbi za normalno delovanje možganskih celic. Znanstveno je dokazano, da je to hranilo nujno za normalno delovanje možganov, njegovo pomanjkanje pa lahko privede do motenj spomina.
Urednik portala MojPrihranek