V ponedeljek je začela veljati nova evropska uredba, ki dovoljuje uporabo mokarjev, obdelanih z UV-svetlobo, v različnih prehrambenih izdelkih v Nemčiji. Gre za ličinke vrste Tenebrio molitor, ki so bile prej obravnavane kot škodljivci, zdaj pa so prepoznane kot živilo, bogato s proteini, ki ga je mogoče dodajati kruhu, testeninam, siru in celo marmeladi.
Čeprav so mokarji kot hrana že prej dobili dovoljenje, se nova uredba nanaša na njihovo obdelavo z UV-svetlobo, kar povečuje vsebnost vitamina D v končnem izdelku. Po novem predpisu bo za zdaj samo francosko podjetje Nutri’Earth smelo tržiti obdelane ličinke.
Poceni in trajnosten vir beljakovin
V zadnjem času so žuželke kot hrana začele veljati za zelo hranljiv in trajnosten način prehranjevanja. Njihova vzreja povzroča znatno manj izpustov CO₂ in zahteva manj virov v primerjavi s tradicionalno vzrejo živine, zato predstavljajo stroškovno učinkovito alternativo za proizvajalce. Mnogi strokovnjaki verjamejo, da je hrana na osnovi žuželk ključni korak k prehrani, ki je bolj prijazna do podnebja.
V skladu z novo uredbo morajo biti izdelki, ki vsebujejo žuželke, jasno označeni, informacije pa morajo biti navedene bodisi na seznamu sestavin bodisi v samem imenu izdelka. Cilj je potrošnikom omogočiti informirano odločitev o tem, ali bodo te izdelke uporabljali ali ne. Kritiki pa opozarjajo, da označevanje pogosto ni dovolj izpostavljeno.
Medtem ko so nekateri potrošniki odprti za nove vire beljakovin, so drugi še vedno skeptični. Zdaj, ko so izdelki z mokarji na voljo na policah nemških trgovin, ostaja vprašanje, ali jih bodo potrošniki sprejeli.
Nemčija ni prva država, v kateri so na voljo živila na osnovi žuželk. V Združenem kraljestvu, Kanadi in ZDA so mokarji in druge užitne žuželke že vrsto let dovoljene v določenih izdelkih. V Švici so podobna dovoljenja v veljavi že od leta 2017. Ta rastoči trend nakazuje, da bi lahko žuželke v prehrani kmalu postale globalna norma in ne izjema.
Ocena tveganja za dodatne žuželke
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je ugotovila, da je celotna ličinka Tenebrio molitor, obdelana z UV-svetlobo, varna za uživanje. To pomeni, da se lahko uporablja v kruhu in pekovskih izdelkih, pecivu, testeninskih izdelkih, predelanem krompirju, sirih in mlečnih izdelkih ter kompotih iz sadja in zelenjave.
Evropska komisija je bistveno pospešila vključevanje užitnih žuželk v evropsko prehransko kulturo kot alternativnih virov beljakovin. Razlog za to je vse večje povpraševanje po hrani kljub zmanjšanju pridelka kmetijskih izdelkov.
Trenutno so v fazi ocene tveganja tudi naslednja živila: moka iz črne bojne muhe (Hermetia illucens), zapredki trotov medonosnih čebel (Apis mellifera), prah hišnega murna (Acheta domesticus), moka iz svežih ličink mokastega molja (Ephestia kuehniella) ter proteinski prah iz ličinke majhnega mokarja (Alphitobius diaperinus), poroča Agroklub.
Urednik portala MojPrihranek