Ni veliko jedi, za katere veste, da bodo ljudem všeč, ne da bi vam vzelo preveč časa za pripravo. Testenine so zagotovo ena izmed teh jedi. Od makaronov s sirom do špagetov bolognese in vsega vmes, lahko ste prepričani, da bo testeninska jed družinska najljubša, piše Mirror. Čeprav je omenjena hrana ena najlažjih za pripravo, obstaja napaka, ki jo mnogi naredijo. Zgodi se takoj, ko testenine potegnemo iz omare …
V čem je torej težava?
Strokovnjakinja Peri Eagleton – iz podjetja za izdelovanje testenin Seggiano – pojasnjuje, da mnogi ljudje naredijo napako, če preprosto ne napolnijo ponve z dovolj vode za kuhanje testenin. »Ne kuhati testenine v dovolj vode je zelo pogosta napaka, uporaba premalo vode pa ima lahko katastrofalne posledice. Škrob iz testenin se raztopi v vodi za kuhanje in se, če je razmerje med vodo in testeninami premajhno, spremeni v ‘ mlečno’ in lepljivo kašo,« pojasnjuje.
Takšne testenine zagotovo niso tisto, kar si želimo na krožniku. Pomembno je, da poskrbite za pravilno razmerje. BBC Good Food priporoča uporabo med 500 ml in 1 litrom vode za 80-100 g, če pripravljate 200 g testenin, morate tudi podvojiti količino vode. Svetujejo tudi uporabo velikega lonca z visokimi stranicami, da zagotovite dovolj prostora za vodo in testenine.
Eagletonova še svetuje, da se izogibajte dodajanju testenin v vodo, preden ta doseže vrelišče. »Če testenine dodate v vodo, preden zavrejo, se bodo zamašile zaradi počasnejšega sproščanja škroba v mirno vodo. Prav tako se bodo testenine prijele, če jih pozabite premešati.«
Zagotovite pravo razmerje med vodo in testeninami
Skratka, ključ do popolne jedi s testeninami je, da zagotovite pravo razmerje med vodo in testeninami. Testenine dodajte šele, ko voda že brbota v ponvi, med kuhanjem jih redno mešajte. Ne glede na to, katero testeninsko jed pripravljate, je ta strokovni nasvet nepogrešljiv in bo dvignil kakovost vaše jedi.
Urednik portala MojPrihranek