Ali ste vedeli, da lahko s pravilno izbranim programom pri pomivanju posode prihranite kar nekaj denarja?
Pomivalni stroj načeloma deluje po treh stopnjah pranja: prva faza spiranja, potem faza predpranja in tretja glavna faza pranja. Medtem ko je glavna faza nujna in seveda bistvena za pranje posode, pa sta drugi dve fazi optimalni. Dejansko lahko s tem, ko preskočite drugo fazo (fazo predpranja), povečate učinkovitost delovanja svojega pomivalnega stroja.
Najboljša rešitev je torej, da takoj, zatem ko daste posodo v stroj, vključite fazo spiranja, nato pa nemudoma nastavite glavno fazo pranja – fazo predpranja spustite. Da se izognemo slabemu pranju brez faze predpranja lahko damo pri fazi spiranja malenkost tekočega detergenta (npr. pol jedilne žlice). S tem dosežemo, da se posoda bolje spere, je manj mastnih delcev ter ostanki hrane se hitreje sperejo.
Fazo spiranja lahko ponovimo še enkrat kakšno uro pred glavno fazo pranja (to lahko naredimo zvečer, ko je cenejši električni tok).
Morda se to zdi zamudno početje in marsikomu, ki nima dovolj časa, se s tem ne bo dalo ukvarjati, vendar lahko na ta način vedno prihranite kakšno kilovatno uro energije. In če pomivate posodo v stroju vsak dan ali večkrat tedensko, potem lahko to na leto nanese kar nekaj evrov. Tak način pomivanja vam bo hitro prišel v navado. Če bi torej radi prihranili, kakšen evro na mesec, potem vsekakor lahko poskusite upoštevati ta nasvet.