Najboljša sestavina z gozdnih tal! 5 okusnih receptov za kostanjeve jedi

Ripe chestnuts on bark background.
Foto: fabiomax iz iStock

Sezona kostanja je znova tu! Kostanji, nekdanji “kruh siromaka”, so danes zelo cenjena in vsestranska sestavina, ki se enako dobro poda tako v sladke kot tudi slane jedi. V Evropi so se tradicionalno uporabljali za pripravo juh, dušenih jedi in kot priloge k različnim vrstam mesa, vključno s perutnino, divjačino in govedino. Danes jih najdemo tudi v sodobnejših jedeh, kot so kitajske jedi (npr. pri pripravi woka s stir frying tehniko), tople solate, rižote, priloge k ribjim jedem ter v sladoledu in kostanjevem pudingu.

Kostanj vsebuje enako količino vitamina C kot limona, podobno količino ogljikovih hidratov kot pšenica in riž. To je živilo brez maščob (čeprav vsebuje veliko kalorij), brez glutena in bogato s proteini v primerjavi s krompirjem (čeprav ne z zrnjem). V kestenu je tudi več škroba kot v krompirju. Kostanji so torej precej hranljiva sestavina, ki ponujajo različne hranilne snovi in prehranske koristi.

Predstavljamo nekaj receptov za pripravo jedi (sladkih in slanih) s kostanjem, ki vam bodo popestrili jesenske dni.

Kostanjeva juha z bučo

Delicious chestnut soup close-up in a pot and croutons on a table. horizontal
Foto: ALLEKO iz iStock

Sestavine

  • približno 200 g oluščenih kuhanih kostanjev
  • 1 manjša buča: kabocha ali hokaido, približno 500 g
  • 4-5 stebel mlade čebule
  • približno 1 dl kokosovega mleka ali sladke smetane
  • 1-2 žlici masla
  • po želji 1 dl belega vina ali konjaka
  • zelenjavna osnova

Korak 1

Bučo narežite na kocke. Stopite maslo in dodajte narezane mlade čebule, jih kratko popražite in takoj dodajte bučo ter popražite še približno pol minute do minute. Dodajte belo vino in kuhajte kratek čas (približno minuto) med mešanjem, nato dodajte zelenjavno osnovo in kostanje. Pustite nekaj kostanjev na strani za okras. Količino osnove določite glede na svoj okus. Na začetku ne dodajajte preveč.

Korak 2

Ko je buča kuhana in zmehčana, jo zmešajte s paličnim mešalnikom. Dodajte zelo malo kokosovega mleka ali sladke smetane. Po okusu lahko dodate več, vendar previdno, da ne prevlada okus drugih sestavin. Kot alternativo je mogoče kokosovo mleko dodati le ob postrežbi kot del dekoracije. Če se vam zdi juha predebela, dodajte še malo osnove.

Korak 3
V vsako skodelico dodajte razdrobljene kostanje, prelijte z juho in postrezite. Po želji dodajte nekaj listov svežega rukolja za okras.

Kostanjevi njoki

Close up on gnocchi woth gorgonzola and chestnuts.
Foto: Cesare Ferrari iz iStock

Sestavine:

  • 150 g kuhanega krompirja
  • 350 g oluščenega kuhanega kostanja
  • 30 g moke (+ moka za potresanje za njoke)
  • 2 rumenjaka
  • Nariban muškatni orešček
  • Sol

Korak 1

Kuhajte kostanj približno 20 minut in ga olupite ter odstranite tanko kožico, dokler je še topel (lažje je lupiti kostanj, medtem ko je vroč). Operite krompir in ga skuhajte s kožo. Olupite kuhan krompir, dokler je še topel.

Korak 2

Krompir in kostanj zmešajte s paličnim mešalnikom ali jih zmešajte z mešalnikom. Če uporabljate mešalnik, dodajte v posodo mešalnika tudi moko, rahlo stepene rumenjake, nariban muškatni orešček in sol ter vse skupaj gnetite. Če mešate ročno, zgnetite mehko gladko testo brez grudic.

Korak 3

Dobra pozornost namenite pomokani delovni površini. Vzemite del testa in oblikujte dolg valj. Nato izrežite njoke dolge približno 1 cm, jih posujte z moko in ta korak ponovite, dokler ne porabite vsega testa.

Korak 4

V velikem loncu zavrite vodo, solite jo in dodajte nekaj kapljic olja. Ko voda zavre, spustite njoke vanjo. Njoki bodo kuhani, ko priplavajo na površino. To se zgodi precej hitro, potrebujejo le nekaj minut kuhanja.

Korak 5

Prelijte stopljeni maslo, v katerem ste prepražili liste žajblja, preko kuhanih njokov, potresite jih z naribanim parmezanom in postrezite!

Kostanjeva torta s temno čokolado in hruško

chestnut chocolate pie
Foto: A_Lein iz iStock

Sestavine:

  • 2 veliki jajci
  • 120 g rjavega trsnega sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 100 g stopljene temne čokolade
  • 200 g kostanjevega pireja (kuhani in oluščeni kostanj zmiksajte neposredno v mešanici s paličnim mešalnikom)
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • Za model: malo masla in 1 žlica fino mlete koruzne moke
  • 2 hruški, olupljeni in narezani na četrtine

Korak 1

Pečico segrejte na 180°C. V veliki posodi stepite jajci s trsnim sladkorjem in ščepcem soli. Dodajte stopljeno temno čokolado in dobro premešajte. Nato dodajte še stopljeno maslo in temeljito premešajte vse skupaj.

Korak 2

V mešanico dodajte kostanj in pecilni prašek ter uporabite palični mešalnik, da kostanj spremenite v pire. Mešajte, dokler ne dobite homogene mase.

Korak 3

Kalup za torto namažite z maslom in potresite z moko iz koruznih zrn. Vlijte mešanico v pripravljen kalup za torto. Na vrhu razporedite krhlje hrušk. Pecite pri 180°C približno 40-60 minut.

Kostanjev pire ovit v čokolado

close up candied chestnuts with bitter chocolate
Foto: yilmazsavaskandag iz iStock

Sestavine:

Za kostanjev pire:

  • 200-300 g kuhanega oluščenega kostanja ali zamrznjenega kostanjevega pireja
  • 3-5 žlic sladkorja v prahu (po okusu)
  • 1-2 žlici ruma ali arome ruma
  • Vanilijev sladkor
  • Približno 150 ml sladke smetane

Za preliv:

  • 200-300 g čokolade
  • Žlica masla

Korak 1

Pripravite kostanjev pire, kot je navedeno v uvodu, bodisi z že kuhanimi kostanji ali s kupljenim zamrznjenim kostanjevim pirejem, ki ga predhodno popolnoma odmrznete. Kostanj dobro pretlačite s pomočjo vilice ali stisnite skozi sito za pire krompir. Dodajte rum ali aromo ruma (ruma ne dodajajte, če bodo jedli tudi otroci), in sladkor v prahu. Količino sladkorja prilagodite po okusu, in dodajte še več, če vam se zdi, da je navedena količina premajhna. Počasi dodajajte sladko smetano, mešajte, da se dobro vpije v maso. Pazite, da masa ne postane pregosta, saj naj bi bila zelo gosta in trda.

Korak 2

Oblikujte iz te mase tubice, srčke ali kroglice. Čokolado s stopljenim maslom stopite na srednje močnem ognju, vsak kos pomočite v stopljeno čokolado in dobro odcedite. Čokolado lahko tudi previdno prelijete. Dobro osušite, postavite jih v papirnate košarice in postrezite.

Panna Cotta s kostanjevim pirejem

a cup of Panna cotta of chestnut with wood background
Foto: seaonweb iz iStock

Sestavine:

Panna cotta:

  • 400 ml sladke smetane
  • 150 ml mleka
  • Približno 5 vejic domače sivke ali 1 strok vanilije Ali:
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • Želatina v prahu (ali listi, pripravite glede na navodila) ali agar agar

Kostanjev pire:

  • 200-300 g kuhanega oluščenega kostanja ali zamrznjenega kostanjevega pireja
  • 3-5 žlic sladkorja v prahu (po okusu)
  • 1-2 žlici ruma ali arome ruma
  • Vanilijev sladkor
  • Približno 150 ml sladke smetane

Za serviranje po želji: stepena sladka smetana

Korak 1

V lonec nalijte sladko smetano, sladkor in mleko ter počasi segrejte. Nikakor ne pustite, da zavre. Odstranite s toplote, dodajte sivko in pustite, da se ohladi vsaj pol ure, da se aroma dobro prepoji. Občasno premešajte.

Če uporabljate vanilijo namesto sivke, vanilijev strok zarežite po dolžini in izdolbite vse semena v lonec. Stroko prav tako dodajte v lonec in rahlo segrejte. Pustite, da se ohladi tudi najmanj pol ure, s prav vsemi sestavinami.

Korak 2

Po pol ure odstranite sivko ali vanilijev strok in pripravite želatino ali agar agar glede na navodila na embalaži. Prašek običajno potresite na malo vode in ga rahlo premešajte ter pustite nekaj minut, preden ga dodate v smetanovo kremo. Pripravljeno želatino ali agar agar dodajte v smetanovo kremo in ponovno rahlo zavrite ob stalnem mešanju. Tisti, ki želite, lahko dodate tudi malo kestenovega pireja brez ruma. Nalijte v skodelice ali kozarce, ki jih boste uporabili za serviranje, in postavite v hladilnik, da se ohladi. Krema naj se dobro ohladi in strdi, preden dodate kestenov pire.

Korak 3

Pripravite kestenov pire iz že kuhanega in oluščenega kostanja ali zamrznjenega kostanjevega pireja, ki ste ga prej popolnoma odmrznili. Kostanj dobro pretlačite z vilico ali stisnite skozi sito za pire krompir. Dodajte rum ali aromo ruma (ne dodajajte ruma, če bodo jedli otroci), vanilijev sladkor in sladkor v prahu. Količino sladkorja preverite in prilagodite po okusu, dodajte več, če se zdi, da je navedena količina premajhna. Počasi dodajajte sladko smetano, mešajte, da se dobro vpije v maso. Pazite, da masa ni pregosta, saj jo vedno lahko razredčite.

Korak 4

Kestenov pire zavijte v folijo in hranite v hladilniku do serviranja. Panna cotto vzemite iz hladilnika pred serviranjem in jo pustite deset minut pri sobni temperaturi. Nato v vsako kozarec ali skodelico s panna cotto dodajte stisnjen kestenov pire. Po želji lahko vse prekrijete tudi s stepeno smetano ali stepenim sladkim vrhnjem, ki ga dodate s stisnilom ali žlico, čeprav pri panna cottu to ni nujno.

Prejšnji članekFrancosko podjetje prideluje meso iz insektov! Je to prehrana prihodnosti?
Naslednji članekKia EV4, električna limuzina, ki razširi linijo Kia EV (FOTO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.