Izvor in zgodovina
Vaflji imajo bogato zgodovino, ki sega v srednji vek. Prvotno so jih pekli s pomočjo železnih klešč z reliefnimi vzorci. Beseda “waffle” najverjetneje izvira iz francoščine, prvič pa so bili omenjeni v 13. stoletju, z receptom iz poznega 14. stoletja. Vaflji so bili priljubljena sladica na podeželju, kjer so jih pripravljali iz preprostih sestavin, kot sta moka in mleko.
Razširjenost in priljubljenost po svetu
Vaflji so danes priljubljeni po vsem svetu, zlasti v Belgiji, Franciji in ZDA. Belgijski vaflji, znani po svoji srčasti obliki in hrustljavi teksturi, so morda najbolj znani. V Franciji so priljubljeni “etrennes”, bogati z maslom in pogosto posuti s sladkorjem. V ZDA so vaflji pogosto del zajtrka, postreženi z javorjevim sirupom, sadjem ali stepeno smetano.
Priljubljenost v Sloveniji
V Sloveniji so vaflji prav tako priljubljeni. Pogosto jih pripravljajo doma z različnimi nadevi, kot so marmelada, čokolada, med, sadje in stepena smetana. Vaflji so postali del vsakdanjega življenja, saj jih lahko najdemo v številnih kavarnah in restavracijah po vsej državi.
Slavne osebe, ki obožujejo vaflje
Med slavnimi osebami, ki obožujejo vaflje, je na primer ameriška pevka Miley Cyrus, ki jih pogosto deli na svojih družbenih omrežjih. Tudi igralka Emma Stone je znana po svoji ljubezni do vafljev, saj jih pogosto uživa za zajtrk.
Vaflji so torej več kot le sladica; so del kulturne dediščine in priljubljena poslastica, ki združuje ljudi po vsem svetu.
Številne izvrstne recepte za vaflje najdete na seznamu receptov vafljev in palačink Rokmar, kjer najdete tudi vse vrste dekorjev, posipov in aromatov za najboljše vaflje.