Če hrano prinesete od doma na plažo, ali veste, koliko časa lahko stoji, preden se pokvari? Sendviči so najpogosteje pakirani, ključne pa so sestavine, iz katerih so narejeni. Dr. Veroslava Stanković, nutricionistka, je v srbski pogovorni oddaji Jutro razkrila, kateri hrani se morate izogibati, katere sestavine so najboljše za sendvič v hudi vročini in ali lahko jeste kupljeno pecivo.
»Odvisno od tega, koliko časa želimo biti na plaži. Če govorimo o celodnevnem bivanju, potem si moramo priskrbeti ročni hladilnik in potem lahko prinesemo hrano živalskega izvora. Če ne imejte s seboj hladilno torbo, potem je najbolje, da imate suho hrano, kakšno žemljo z mesnimi izdelki, ki so suhi in bolj mastni, resda je tudi to težka hrana za ta sončna obdobja, zato je najbolje, da vzamete s seboj ohlajeno zelenjavo, nekaj solate in sadja. tako zagotovimo hranila, vodo in elektrolite, ki jih izgubljamo na soncu,« je povedala.
Kaj torej dati v sendvič?
»Najbolje bi bilo čajno klobaso jesti zraven mafina in se izogibati namazom, ker se namazi zelo hitro pokvarijo. Za osvežitev lahko jeste tudi sadje. Sicer se vse ostalo pokvari. Pri tej temperaturi se zelo hitro pokvari, saj je temperaturna nevarnost cone za živila živalskega izvora je od 6 do 65 stopinj. Salmonela se zelo lepo razvija, tam je tudi escherichia coli, vse bakterije, ki lahko vodijo do črevesnih okužb, ki pa sploh niso nedolžne,« je opozorila zdravnica.
»Pazite na težko in mastno hrano, ki lahko v tem času povzroči povišanje krvne maščobe, še posebej, če ne zaužijte dovolj tekočine, lahko povzroči miokardni infarkt ali možgansko kap, ker povzroči strjevanje krvi in nastajanje maščobnih kapljic.«
Urednik portala MojPrihranek