Tako se vam čebula ne bo nikoli več zažgala

Frying onion on a pan with olive oil. Selective focus.
Foto: Jelena990 iz iStock

Verjetno se že doživeli trenutek, ko se vam je čebula zažgala in pustila grenak priokus. Da bi se temu izognili, je pomembno razumeti nekaj osnovnih pravil priprave čebule. S pravimi tehnikami in triki bo vaša čebula vedno lepo karamelizirana, mehka in slastna.

Izbira prave posode

Najboljša izbira je ponev z debelim dnom, saj enakomerno porazdeli toploto in zmanjša možnost, da se čebula zažge. Teflonske, litoželezne ali nerjaveče jeklene ponve so idealne za enakomerno praženje.

Nizka do srednja temperatura

Previsoka temperatura je glavni razlog, zakaj se čebula hitro zažge. Namesto tega jo pražite na nizki do srednji temperaturi, da postopoma spusti sokove in se enakomerno zmehča.

Uporaba dovolj maščobe

Olje ali maslo pomagata pri enakomernem praženju. Dodajte ju dovolj, da čebula ne postane suha, vendar ne preveč, da ne bo mastna. Maslo da bogatejši okus, medtem ko olje (npr. oljčno ali sončnično) omogoča višje temperature brez, da bi se čebula zažgala.

Redno mešanje

Da se čebula ne zažge, jo pogosto mešajte. S tem zagotovite, da se vsi kosi enakomerno pražijo in da se sladkorji v njej enakomerno karamelizirajo.

Dodajanje vode ali juhe

Ko opazite, da se začne prijemati na dno, dodajte malo vode, juhe ali celo belega vina. To ne le prepreči, da se zažge, ampak tudi izboljša okus.

Uporaba pokrova

Na začetku praženja lahko ponev pokrijete, da se čebula začne mehčati v lastni pari. Nato pokrov odstranite in nadaljujte s praženjem do zlate rjave barve.

Dodatek soli

Dodajanje ščepca soli na začetku pomaga, da čebula hitreje spusti vodo in se enakomerneje skuha, ne da bi se zažgala.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov bo vaša čebula vedno popolno pražena – mehka, sladka in brez grenkega priokusa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.